barista

Barista: wat is een barista?

Wat je kunt verwachten!

Een barista is iemand die koffie zet! Maar niet zo maar koffie.

Oorspronkelijk ging het om espresso koffie. Anno 2014  maakt een barista allerlei verschillende soorten koffie. En is daar goed in.

Een goede barista is trots op zijn of haar koffie.

Als je in een café-restaurant een kopje koffie bestelt, en de ober drukt op een knop voor een kop koffie, dan is hij nog geen barista!

Barista

Het woord barista komt uit Italië. Daar betekent het bartender. Oftewel iemand die drankjes klaarmaakt en serveert. Maar in Italië zijn dit dus allerlei soorten drankjes. Terwijl in Nederland en bijvoorbeeld de VS een barista echt alleen koffie maakt.

Een barista is de persoon die achter de balie staat. Hij of zij verwelkomt je met een vriendelijke lach en neemt je bestelling op. Goede barista’s zorgen dat de rij in beweging blijft. Ze helpt vriendelijk en efficiënt. Ook zorgt ze er voor dat alles er netjes en schoon uit ziet.

 Barista’s zijn relatief vaak studenten of scholieren!

 

Hoe word je een barista?

Barista’s wordt meestal intern opgeleid. Heb jij interesse? Ga dan naar een lokale koffiezaak, die zich specialiseren in koffie. Of ga naar een keten als Starbucks en vertel dat je graag barista wilt worden. Er zijn in principe geen officiële opleidingen op diploma’s nodig. En dat zie je terug in het uurloon…

Je hebt wel minimaal een diploma vmbo nodig.

In het begin is het best lastig. Je moet alle handelingen van het koffie maken nog onder de knie krijgen. Maar na een paar weken wordt het werk makkelijker.

Wil je meer leren als barista? Dan zijn er cursussen en workshops waar je naar toe kunt.

Functie eisen van barista’s

  • Je moet lange tijd kunnen staan. Als barista sta je achter een koffiebar.
  • Je moet kunnen omgaan met technische apparatuur. Zoals een espressomachine.
  • Het is handig als je wat af weet van koffiebonen.
  • Je moet de verschillende soorten koffie kennen, en hoe je ze klaarmaakt. Denk aan Lattes, Capuccino’s, Macchiato, Espresso en Frappucino.
  • Je moet kunnen inspelen op de wensen van de klant.
  • Je moet stressbestendig zijn. Als er een hele lange rij is, en een klant heeft veel ingewikkelde wensen, moet je toch rustig en efficiënt blijven.
  • Klantvriendelijk zijn.
  • Communicatief vaardig: je hebt de hele dag met mensen te maken.
  • Tafels en stoelen willen afnemen als het nodig is.
  • Goed kunnen multi-tasken.

Hoeveel verdienen barista’s?

Een gewone barista verdient niet veel. In de VS is het gemiddelde uurloon van een barista 8.50 USD. Dat is zo’n 6 euro 70. Ervaren barista’s kunnen 12 dollar per uur verdienen. Maar een vetpot is het duidelijk niet.

Waar kun je aan de slag?

Kijk bijvoorbeeld op de website van Starbucks en Bagels and Beans. Daar hebben ze regelmatig vacatures voor een barista. Maar ook de DE koffieshops kun je terecht als Barisa. En niet te vergeten de CoffeeCompany.  Bij die laatste ben je verzekerd van een twee- tot driedaagse training.

Wedstrijden voor barista’s

Er zijn zelfs heuse wedstrijden waarbij barista’s van over de hele wereld tegen elkaar strijden! Wie maakt de lekkerste koffie? Deelnemers moeten maar liefst 12 drankjes klaarmaken in 15 minuten!

Maar ook in Nederland kun je meedoen aan een wedstrijd. Sinds 2002 worden de baristakampioenschappen gehouden. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door De Dutch Coffee Promotion.

Thuis een barista worden?

Sommige mensen gaan graag thuis aan de slag als barista. Mara om dit echt goed te doen, moet je investeren in dure apparatuur. De meeste koffiezetapparaten voor huiselijk gebruik kunnen niet tippen aan professionele apparatuur. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je thuis geen lekkere koffie kunt maken!

Latte art

Een goede barista is ook thuis in de latte art! Dat wil zeggen dat hij of zij prachtige patronen in melkschuim kan maken. Ook hier zijn inmiddels wedstrijden voor!

Een dagje meelopen!

In onderstaande video zie je hoe een werkdag er uit kan zien.

Conclusie

Barista’s zijn populair. Ze maken lekkere koffie! Het is een heel geschikt beroep om te combineren met studie of school. Maar het is ook zeker mogelijk om op te klimmen!