Is decaf ongezond?

decaf koffie ongezond
Is decaf ongezond? Of om precies te zijn: is decaf koffie ongezond?

Wat is decaf?

Decaf staat voor koffie zonder cafeïne. Decaf koffie wordt dan ook wel cafeïnevrije koffie genoemd.

Bij decaf koffie is minimaal 97% van de cafeïne verwijderd.

Maar er gaan weleens geruchten dat decaf koffie slecht voor je is. En dat zou zijn vanwege de methodes die gebruikt worden om de cafeïne er uit te halen. Hoe zit dat nou? Kun je nog met een gerust hart decaf drinken? In deze post krijg je antwoord op de vraag:

‘Decaf koffie: is het slecht voor je gezondheid?’

Decaf koffie: 3 methodes

Om decaf koffie te maken wordt de cafeïne uit de koffiebonen gefilterd. Dat kan op verschillende manieren.

1. Cafeïne verwijderen met dichloormethaan

De groene koffiebonen worden vochtig gemaakt en vervolgens in het oplosmiddel gedaan. Het meest gangbare oplosmiddel is dichloormethaan. Nadat de dichloormethaan zijn werk heeft gedaan, worden de koffiebonen grondig gewassen en vervolgens gestoomd.

2. Cafeïne verwijderen met koolzuur: de CO2 methode

Eerst worden de koffiebonen in water gedompeld. Door het water zwellen de koffiebonen op, en komt de cafeïne in beweging. Vervolgens voegen ze koolzuur met grote druk toe aan de koffiebonen. In een chemische reactie bindt de cafeïne zich aan het koolzuur. Vervolgens worden de koffiebonen gedroogd waardoor het koolzuur verdampt, en de cafeïne ook.

3. Cafeïne verwijderen met de watermethode (Swiss Water Method)

Bij de Zwitserse watermethode wordt geen oplosmiddel gebruikt. In plaats daarvan gebruiken ze een koolstoffilter om de cafeïne uit de koffiebonen te krijgen.

Meer weten over de methodes om decaf te maken? Op Wikipedia leggen ze het heel goed uit.

Welke methode om decaf koffie te maken gebruikt Douwe Egberts?

Na het lezen van deze methodes vroeg ik me af welke methode D.E. gebruikt. Ik vroeg het hen via hun Facebook methode en dit was hun antwoord:

‘Jacobs Douwe Egberts maakt koffie met gedecafeïneerde groene koffiebonen. Deze bonen komen van externe partners die twee decafeïneerprocessen gebruiken:

  • de kritische CO2-methode
  • of de dichloormethaanmethode (DCM)

Alle decafeïneerprocessen die JDE gebruikt, voldoen aan de Europese voedselveiligheidswetten en -regelgeving. Voor Europese producten wordt het cafeïnegehalte gecontroleerd, zodat het onder de 0,1% blijft voor normale koffie en onder de 0,3% voor oploskoffie.’

Koffie merken die de dichloormethaan methode gebruiken

De methode om cafeïne te verwijderen met dichloormethaan (ook bekend als de methylene chloride of oplosmiddel methode) wordt minder vaak gebruikt door grote merken vanwege de strengere regelgeving en bezorgdheid over de veiligheid van het gebruik van oplosmiddelen. Toch zijn er nog enkele merken die deze methode gebruiken, omdat het een effectieve manier is om cafeïne te verwijderen met minimaal smaakverlies.

  1. Lavazza: Bepaalde varianten van Lavazza decaf koffie kunnen met dichloormethaan worden verwerkt, vooral die bedoeld voor de Europese markt. Lavazza vermeldt vaak niet expliciet welke specifieke decaf-methode is gebruikt, maar het is bekend dat ze zowel de CO2-methode als dichloormethaan toepassen.
  2. Nescafé: Sommige instant decaf koffieproducten van Nescafé gebruiken de dichloormethaan methode, hoewel het merk vaak ook kiest voor de water- of CO2-methode, afhankelijk van het product en de markt.
  3. Illy: Illy gebruikt soms dichloormethaan, maar ook CO2 en watermethode. De keuze hangt af van de specifieke productlijn en het marktsegment.

Deze merken voldoen aan de strenge veiligheidseisen voor reststoffen van dichloormethaan. Dat betekent dat het eindproduct veilig is voor consumptie en de restanten van het oplosmiddel ver onder de wettelijke limieten liggen.

Waarom zou je decaf willen drinken?

Mensen hebben verschillende redenen om decaf te drinken. Ik zet op een rijtje:

  1. Ze willen lekker veel koffie drinken. Maar van veel koffie krijgen ze een gestrest gevoel door de cafeïne. Met decaf kunnen ze zonder dit vervelende gevoel veel koffie drinken.
  2. Ze hebben het idee dat cafeïne ongezond is. Daarom kiezen ze liever voor decafé.
  3. Veel mensen drinken ’s avonds decaf omdat ze bang zijn dat ze anders niet goed kunnen slapen door de cafeïne.
  4. Op advies van de huisarts.

Decaf vergeleken met ‘gewone’ koffie

Na het verwijderen van cafeïne blijft er maximaal 0,1 cafeïne in de koffie achter. Ter vergelijking:

  • Kopje gewone koffie bevat 75 milligram cafeïne
  • Decaf bevat gemiddeld 3 milligram

Is decaf of cafeïnevrije koffie slecht voor de gezondheid?

Decaf koffie heeft soms een slechte naam. Dat komt doordat er dus vaak chemische oplosmiddelen zijn gebruikt om de cafeïne uit de koffiebonen te krijgen. Zoals dichloormethaan. Maar volgens de Consumentenbond verdwijnt het merendeel van dichloormethaan al tijdens het wassen en branden van de koffieboon.

En het is bij wet vastgelegd hoeveel dichloormethaan er nog in de koffie mag zitten: 2 mg per kilo. Het heeft volgens hen dus geen schadelijke gevolgen voor de gezondheid.

En als er gewoon water is gebruikt om de decaf te maken, hoef je je natuurlijk al helemaal geen zorgen te maken.

Conclusie: decaf koffie is niet slechter voor je dan ‘gewone’ koffie.

Decaf kopen

Decaf koffie kun je overal kopen. Zowel om thuis te maken als kant en klaar op bijvoorbeeld NS-stations. En als je thuis decaf koffie wilt maken voor tijdens je koffietijd, dan kun je kiezen uit filterkoffie, pads en capsules. Hieronder een pak decaf koffie van Douwe Egberts bij de Albert Heijn.

decaf koffie

Met de huismerk versie decaf La Perla ben je zo’n 2 euro goedkoper uit.

decaf koffie ah

Bij de Jumbo heb je voor zo’n 3 euro een pak decaf koffie

Het loont dus om prijzen te vergelijken als het om decafé gaat.

 

Vergelijkbare berichten

9 reacties

  1. Ook ik heb weleens overwogen om over te stappen naar decaf, voornamelijk voor ´s avonds. Ik hou van koffie, maar drink het ´s avonds nauwelijks omdat ik ´bang´ ben dat ik niet goed in slaap kan komen. Misschien toch maar eens een keer proberen, ben altijd zo bang dat het de smaak van koffie verpest haha. Liefs.x

  2. iig nespresso werkt met de watermethode. Ik hou van milde koffie en drink al jaren de voluto decaf. De smaak is echt exact hetzelfde als de gewone koffie. Ik vind de cups van perla ook lekker (de blauwe decaf), maar ik weet niet welke methode er gebruikt wordt. Ik voel me onrustiger sinds ik het drink, dus ik denk wel dat ik weer naar nespresso terug ga en blijf.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *