Koffie en cholesterol
In mijn familie hebben veel mensen een te hoog cholesterol. Ik ben er helaas eentje van. En dat terwijl ik elke dag hardloop en met mijn 1 meter 70 en een keurige 58 kilo weeg. Ik heb dus een gezonde levensstijl.
Dus toen ik hoorde over een verband tussen koffie en cholesterol was ik nieuwsgierig. Want ik drink graag drie kopjes koffie per dag. Maar ik wil natuurlijk niet door koffie mijn cholesterol verder verhogen door koffiedrinken.
Koffie en cholesterol: hoe zit dat?
De reden dat koffie en cholesterol een slechte combinatie kunnen zijn, is dat in koffiebonen olieachtige stoffen zitten die het cholesterolgehalte verhogen. Die heten diterpenen. Vooral de stof ‘cafestol‘ kan het cholesterol verhogen. In de Gezondgids van augustus 2016 staat:
Ongefilterde koffie verhoogt de kans op hart- en vaatziekten met 0,4 procent.
Wat is ongefilterde koffie?
Ongefilterde koffie is koffie die wordt gezet zonder een papieren filter of een ander fijnmazig filter dat koffiegruis tegenhoudt. Bij het bereiden van ongefilterde koffie blijven de koffiegruisdeeltjes in het uiteindelijke brouwsel aanwezig. Dit kan invloed hebben op de smaak, textuur en gezondheidsaspecten van de koffie.
Drie bekende voorbeelden van ongefilterde koffie zijn:
- Turkse koffie: Fijn gemalen koffie wordt gekookt in water zonder filter, en het mengsel wordt direct in een kopje geschonken, waarbij de koffiegruis zich naar de bodem van het kopje zet.
- Franse pers (of cafetière): Hier wordt grof gemalen koffie toegevoegd aan heet water, waarna het mengsel enkele minuten trekt. Vervolgens wordt een metalen of nylon filter naar beneden gedrukt om het gruis naar de bodem te duwen, maar kleine deeltjes blijven vaak in de koffie.
- Espresso: Hoewel espresso niet volledig ongefilterd is, omdat het door een fijn metalen filter wordt geperst, bevat het meer olie en soms kleine deeltjes in vergelijking met gefilterde koffie.
Ongefilterde koffie bevat vaak meer koffieoliën, zoals cafestol en kahweol, die invloed kunnen hebben op de cholesterolniveaus in het bloed. Daarom is het voor mensen met bepaalde gezondheidsrisico’s soms beter om gefilterde koffie te drinken!
Is Dolce Gusto gefilterde koffie?
Dolce Gusto koffie valt technisch gezien onder gefilterde koffie. In het systeem van Dolce Gusto worden koffiecapsules gebruikt waarin de gemalen koffie al is verpakt. Wanneer je een kopje koffie zet, perst de machine heet water door de capsule, waarbij de koffie door een filter in de capsule stroomt voordat het in je kopje terechtkomt. Dit proces zorgt ervoor dat de meeste koffiegruisdeeltjes worden tegengehouden, waardoor de koffie die je drinkt over het algemeen vrij is van koffiegruis.
Dus hoewel het niet op dezelfde manier werkt als een traditionele papieren filter, wordt Dolce Gusto koffie toch als gefilterde koffie beschouwd.
Koffie en cholesterol: wat kun je er tegen doen?
Gelukkig is er een heel eenvoudige oplossing voor het probleem van koffie drinken en cholesterol! En dat is gewoon koffie maken met behulp van een filter! Zo’n papieren koffiefilter houdt de diterpenen namelijk tegen.
Gefilterde koffie bevat per kopje maar 0,1 milligram cafestol. Dat is zo weinig dat je het wat betreft koffie en cholesterol net zoveel mag drinken als je maar wilt.
En aangezien ik koffie zet met mijn mooie roze koffiefilterapparaat van de D.E hoef ik me dus over de combinatie koffie en cholesterol geen zorgen meer te maken gelukkig. Zelfs het dunne papier dat om een Senseo pad zit, is genoeg om cafestol tegen te houden.
Welke soorten koffie zijn gefilterd?
Hier onder een handig lijstje waarin je kunt vinden welke koffie gefilterd is, en dus geen kwaad kan voor je cholesterol:
- Filterkoffie
- Koffiepads
- Oploskoffie
- Automaat met papieren filter
- Automaat met vloeibaar koffieconcentraat
Welke soorten koffie zijn níét gefilterd?
- Percolator
- Koffiecapsules
- Espresso
- Cafetière
- Turkse koffie
Conclusie past koffiedrinken bij een gezonde levensstijl?
Leestip
Is koffie laxerend.
Hoe denk jij over koffie en gezondheid?
Ik zet ook al jaar en dag koffie met een koffiefilter vanwege de cholesterol. Nu dacht ik een duurzame filter te kopen, zonder papieren filter erin, eentje van roestvrijstaal, die eindeloos gebruikt kan worden. Maar hoe zit het dan met de cholesterol? Is het het papier dat de cafestol tegenhoudt?
Hoe zit het met een filter van roestvrij staal of kunststof?
Alles met mate lijkt mij ook hier het beste advies. Laten we eerlijk zijn; het eerste kopje koffie smaakt het lekkerst en de tweede is al meer uit gewoonte. Als je het bij een eerste kunt laten, valt het naar mijn idee nog wel mee met dat cholesterol verhogen. Ik drink graag een kopje van vers gemalen koffiebonen met m’n ouderwetse wandkoffiemolen van DE om vervolgens deze grove maling in m’n Cafetière te laten ontspruiten tot een heerlijk kopje koffie.