Koffie en cholesterol

koffie en cholesterol

In mijn familie hebben veel mensen een te hoog cholesterol. Ik ben er helaas eentje van. En dat terwijl ik elke dag hardloop en met mijn 1 meter 70 een keurige 58 kilo weeg.

Dus toen ik hoorde over een verband tussen koffie en cholesterol was ik nieuwsgierig. Want ik drink graag drie kopjes koffie per dag. Maar ik wil natuurlijk niet door koffie mijn cholesterol verder verhogen.

Koffie en cholesterol: hoe zit dat?

De reden dat koffie en cholesterol een slechte combinatie kunnen zijn, is dat in koffiebonen olieachtige stoffen zitten die het cholesterolgehalte verhogen. Die heten diterpenen. Vooral de stof 'cafestol' kan het cholesterol verhogen.

In de gezondgids van augustus 2016 staat:

Ongefilterde koffie verhoogt de kans op hart- en vaatziekten met 0,4 procent.

Koffie en cholesterol: wat kun je er tegen doen?

Gelukkig is er een heel eenvoudige oplossing voor het probleem van koffie en cholesterol! En dat is gewoon koffie maken met behulp van een filter! Zo'n papieren koffiefilter houdt de diterpenen namelijk tegen.

Gefilterde koffie bevat per kopje maar 0,1 miligram cafestol. Dat is zo weinig dat je het wat betreft koffie en cholesterol net zoveel mag drinken als je maar wilt.

En aangezien ik koffie zet met mijn mooie roze koffiefilterapparaat van de D.E hoef ik me dus over de combinatie koffie en cholesterol geen zorgen meer te maken gelukkig.

Zelfs het dunne papier dat om een Senseo pad zit, is genoeg om cafestol tegen te houden.

Welke soorten koffie zijn gefilterd?

Hier onder een handig lijstje waarin je kunt vinden welke koffie gefilterd is, en dus geen kwaad kan voor je cholesterol:

 • Filterkoffie
 • Koffiepads
 • Oploskoffie
 • Automaat met papieren filter
 • Automaat met vloeibaar koffieconcentraat

Welke soorten koffie zijn níét gefilterd?

 • Percolator
 • Koffiecapsules
 • Espresso
 • Cafetière
 • Turkse koffie

Conclusie over koffie en cholesterol

In koffie zitten stoffen die je cholesterol kunnen verhogen. Maar als je koffie drinkt die gefilterd is, hoef je je hier geen zorgen meer over te maken! Want een papieren filter houdt de kwalijke stoffen tegen.
Afbeelding van Shutterstock


Lees ook mijn post over de vraag of koffie laxerend is.

Hoe denk jij over koffie en gezondheid?

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

 1. Ik zet ook al jaar en dag koffie met een koffiefilter vanwege de cholesterol. Nu dacht ik een duurzame filter te kopen, zonder papieren filter erin, eentje van roestvrijstaal, die eindeloos gebruikt kan worden. Maar hoe zit het dan met de cholesterol? Is het het papier dat de cafestol tegenhoudt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *