Koffie: hoe kies je de beste koffie?

koffie kiezen

Hoe weet je nou of koffie een goede kwaliteit heeft? En waar hangt de kwaliteit van af?

Er zijn een aantal kenmerken van koffie die iets zeggen over de kwalitéit van koffie.

Welke soort koffiebonen zijn gebruikt?

Er zijn twee hoofdsoorten koffiebonen: Arabica en Robusta. Op sommige verpakkingen koffie staat ook alleen vermeld of het Arabica of Robusta bonen zijn.

Dit kun je vergelijken met een wijnetiket dat zegt of het Rode of Witte wijn is. Het zegt verder eigenlijk niks over de kwaliteit of smaak.

Wel is het zo dat Robusta vaak van minder goede kwaliteit is dan Arabica. Wil je op safe spelen, kies dan dus voor Arabica.

Is de koffie een melange of is het puur?

Koffie die een melange is, is een mengsel van verschillende koffiebonen. Dit wordt ook wel ‘blend’ genoemd. Pure of ongemengde koffie bestaat uit maar één soort koffiebonen.

Melanges zijn de veiligste keuze. Want de smaak van een melange is heel stabiel. Je weet wat je krijgt!

Is de koffie ‘single origin’?

Single origin wil meestal zeggen dat de koffie uit één land komt. Maar dit zegt eigenlijk niet veel. Want binnen één land heb je nog weer veel verschillen. Koffie uit de ene streek smaakt bijvoorbeeld anders dan uit de andere streek.

Als je koffie koopt bij een speciaalzaak zegt single origin wel iets. Dan wordt meestal bedoeld: koffie van één boerderij. Of van van één groep producenten.

Lees de verpakking

Om te bepalen met wat voor soort koffie je te maken hebt, en hoe de kwaliteit is, is het etiket heel belangrijk. Kwaliteits koffiebranders vermelden op de verpakking dingen als:

  • Land van herkomst
  • Soort koffiebonen
  • Bewerkingsmethode
  • De smaak die je kunt verwachten
  • Informatie over de kenmerken van de koffieboon
  • Omschrijving van het melange
  • Datum van branding en verpakking
  • Brandprofiel
  • Naam eigenaar waar de koffie vandaan komt

Koffie voorbeelden

Illy Espresso. Volgens de verpakking bestaat deze koffie 100% uit Arabica bonen. Ook wordt iets over de smaak gezegd: ‘zoet en gebalanceerd’.

Lavazzo koffie. Ook deze koffie bestaat volgens de verpakking uit 100% Arabica bonen. De smaak wordt omschreven als: ‘ lichte zoete, ronde en zachte smaak’.

Lavazzo Grande Espresso. Deze koffie is een blend oftewel melange! Deze koffie bestaat uit 40 procent Arabica en 60 procent Robusta bonen.

Goedkoopste koffie nooit van hoge kwaliteit

In het algemeen wordt gezegd dat de goedkoopste koffie nooit van hoge kwaliteit is. Of dit waar is weet ik niet. Ik ben wel benieuwd naar jullie ervaringen.

Is de koffie van de Aldi bijvoorbeeld minder lekker dan de koffie van de Douwe Egberts?

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

8 reacties

  1. De goedkoopste koffie is inderdaad nooit van hoge kwaliteit. Koffie wordt op verschillende momenten geproefd en getest op 'defecten'. Zowel in exportland, beurs van New York of Londen, als in importland. Defecten kunnen slechte bonen zijn, maar ook steentjes, etc. De prijs hangt ook af van de grootte van de boon, hoe groter hoe beter. Ook het branden heeft een invloed op de smaak: grote industriële branderij versus ambachtelijke branderij. In speciaalzaken vind je natuurlijk de beste koffies, maar dit hangt ook af van je eigen smaak. De smaak van een single origin is heel specifiek. Er zit een groot verschil tussen Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse, Centraal-Amerkaanse of Aziatische koffies. Een goede en betaalbare koffie? Kies voor een blend, 100% arabica, vanuit een regio waarvan de smaak je ligt (zoet, aciditeit, kruidig, fruitig,…) gebrand in een ambachtelijke branderij.

  2. Voor mij is een goede koffie een mix tussen je smaak en portemonnee. Ik vind b.v. Illy erg lekker,maar te duur voor alle kopjes koffie. Ook de manier van koffiezetten maakt verschil. Net vers gemalen is een feestje voor neus en smaak.

  3. Bij ons thuis gaat de voorkeur uit naar de koffie van de H.ema, 500 gram voor 2,50 euro.
    Ik pakte het pak er even bij:
    -Smaakvolle melange van Arabica en Robusta bonen
    Dit is het enige wat er op staat, geen percentages en ook geen smaakvermelding.
    Een van onze kinderen heeft bij DE gewerkt, volgens hem komt de H.ema koffie daar vandaan.

  4. …wij drinken het liefst het goudmerk van L..idl! Constante kwaliteit en het is (heb even gespiekt) een mengeling van Arabica's uit de hooglanden. Ik krijg van een relatie wel eens proefpakketten D e maar die geef ik weg.

  5. Goede koffie is voor mij koffie waar ik gerust een drietal kopjes mag van drinken zonder maagpijn te hebben, dus enorm persoonlijk. Thuis drink ik vooral Senseo, blijkbaar een mengeling van beide bonen. Senseo of DE blijft blijven, ondanks hun vele websites, vrij oppervlakkig over de oorsprong en het verwerkingsproces. Landen zoals Peru, Brazilië, Vietnam, Kameroen, Honduras en Oeganda worden vermeld wat betreft de oorsprong.

    Interesse gewekt… Leuk onderwerp om over na te denken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *