Koffie in horeca: wat is er gebeurd met de ouderwetse pot koffie?

koffie in horeca

Ik herinner me nog dat als ik vroeger ergens koffie ging drinken, dat de koffie werd ingeschonken met zo'n glazen koffiekan! En die koffiekan was onderdeel van een groot koffiefilter apparaat.

Soms was de koffie heerlijk. Maar soms was de koffie ook best vies.

Het lag er maar net aan welk merk koffie de betreffende horeca gelegenheid gebruikte, hoeveel schepjes koffie ze er in deden etc. Met andere woorden:

De koffie kon heel wisselend van smaak en kwaliteit zijn in de horeca.

Anno 2016: bijna overal professionele koffiemachines

Maar anno 2016 hebben ze in bijna alle horecagelegenheden van die professionele koffiemachines. Als je dan bijvoorbeeld een capuccino bestelt, hoeft de bediening bijvoorbeeld alleen maar op het knopje 'capuccino' te drukken en voila, er rolt een cappuccino uit.

Aangezien er alleen maar op een knopje hoeft worden gedrukt, is de koffie van een standaard kwaliteit. De ruimte voor menselijke fouten of inbreng is verdwenen.

Koffie overal hetzelfde?

En hoewel het natuurlijk fijn is dat de kwaliteit van de koffie in horeca stabieler is, stemt het me tegelijkertijd een beetje treurig. Want je krijgt daardoor wel meer eenheidsworst natuurlijk.

Er is minder sprake van individualiteit als het gaat om koffie in horeca.

Daar staat natuurlijk wel weer tegenover dat je tegenwoordig ontzettend veel verschillende soorten koffie hebt. Denk aan latte macchiato, espresso, skinny latte, dubbele espresso, americano, café mocha en de dróge capuccino! etc. Dus op die manier wordt koffie alsnog weer individueel.Het mérk koffie heeft ook veel invloed

Daarnaast merk ik bovendien dat het merk koffie ook van grote invloed is. Zo smaakt Lavazza koffie echt heel anders dan koffie van het merk Lilly Caffè. Bovendien valt het me op dat het gebruikte koffiemerk ook invloed heeft op de grootte van het kopje koffie!

Persoonlijk houd ik het meest van Beukenhorst koffie. Dat zit meestal in een wat groter kopje namelijk : )

Lees ook: Kopje koffie buiten de deur. Wat wordt er aan je verdiend? en Uitgestelde koffie.

Wat vind jij van de professionalisering van koffiezetapparaten in horeca? 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *