Koffiebonen versus gemalen koffie: het nummer 1 verschil is smaak!

koffiebonen

Een paar jaar terug kocht ik een koffieapparaat waarin je koffiebonen in kon doen. Elke keer dat je koffie zette, maalde het apparaat eerst even de bonen, en had je dus superverse koffie.

Het zette me aan het denken:
Wat is eigenlijk het verschil tussen koffiebonen en en gemalen koffie? Wat zijn de voordelen van bonen ten opzichte van gemalen koffie? En andersom?

Koffiebonen versus gemalen koffie

Het grootste voordeel van bonen is dat ze verser zijn dan gemalen koffie.  Bovendien blijven ze langer lekker dan gemalen koffie. 

Koffiebonen verliezen wat van hun lekkere smaak na 3 weken, maar gemalen koffie al na 10 dagen!

Ook is koffie van versgemalen bonen doorgaans lekkerder dan gemalen koffie. De smaak is namelijk intenser. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want ze zijn immers net gemalen. Je koffie is dus supervers. Hoe sneller je koffie zet na het malen van de koffiebonen, hoe verser en lekkerder je koffie.

Zijn er ook nadelen aan koffiebonen?

Zijn er ook nadelen aan bonen? Eigenlijk zie ik maar één nadeel: het kost een extra stap bij het koffie zetten. Je moet immers eerst de bonen malen.
Maar dit nadeel geldt niet als je een koffiemachine met bonen hebt. Zoals deze:
Rechtsboven zie je een uitsteekseltje. Dat is het bonenreservoir!

Koffiemachine met bonen: het beste van twee werelden

Als je kiest voor koffie van verse bonen dan is een koffiemachine met bonen een goede investering. Op die manier maak je eigenlijk net zo snel en makkelijk koffie als met gemalen koffie. Je hoeft immers niet eerst zelf de bonen te malen.
Andere fijne bijkomstigheid van zo'n koffiemachine met bonen is dat je vaak kunt instellen of hoe fijn of hoe grof je de koffiebonen gemalen wilt hebben. Hoe fijner je de bonen maalt, hoe sterker de smaak van je koffie.

Koffiemachine met bonen en melkreservoir!

Er zijn zelfs koffiemachines met bonen én melkreservoir!  Een voorbeeld van zo'n koffiezetapparaat is de Siemens EQ9 + S500 TI955209RW. Deze kan overigens maar liefst 10 koffiespecialiteiten maken. Zoals gewone koffie, een cappuccino, een flat white, een espresso macchiato en een doppie. 

Je kunt ook een losse koffiemolen kopen

Ben je erg blij met je huidige koffiezetapparaat, maar wil je toch graag koffie van verse bonen? Dan kun je ook prima een losse koffiemolen kopen.
Hieronder zie je 3 voorbeelden van koffiemolens die ik vond op Kafea.nl:
Een handmatige koffiemolen:
koffiebonen
Een heel nostalgische koffiemolen:

koffiemolen
Een handige elektrische koffiemolen

koffiemolen

Koffiebonen bewaren

Stel je besluit: ik wil alleen nog maar koffie van verse bonen, en je koopt een zak. Hoe kun je die koffiebonen dan het beste bewaren? Hoe houd je ze vers?

Net als bij gemalen koffie worden koffiebonen minder lekker als ze worden blootgesteld aan lucht.

Met andere woorden: het is belangrijk dat je koffiebonen bewaart in een luchtdichte zak of trommel. Sommige zakken met bonen kun je daarna weer dichtplakken. Maar de kwaliteit van de zakken is heel wisselend. Bovendien moet je dan wel zeker weten dat je de lucht goed uit de zak heb geperst voordat je hem weer dichtplakt.

Investeer in een goede vacuüm koffie bewaardoos

Makkelijker en veiliger lijkt mij dan een echte vacuüm koffie bewaardoos, zoals deze:
koffiebonen

Er zit zelfs een vacuümpompje bij zodat je zeker weet dat er geen lucht meer bij je kostbare koffie kan.

Tip!

Gooi niet het hele bonenreservoir van je koffiemachine met bonen helemaal vol! Bewaar ze in je vacuumdoos, en doe er alleen de hoeveelheid verse bonen in die je op dat moment nodig hebt. 
koffiebonen

Zijn koffiebonen iets voor jou?

Zijn koffiebonen iets voor jou? Dat hangt van een aantal dingen af:
  • Houd je van sterke koffie? Dan zijn bonen voor jou een goede keuze. Ze geven je koffie namelijk een intensere smaak dan gemalen koffie.
  • Heb je een koffiezetapparaat dat de bonen vers voor je kan malen? Ook dan is het een goede optie.
  • Heb je een gewoon koffiezetapparaat en houd je van 'een slappe bak'? Dan is gemalen koffie voor jou waarschijnlijk ook prima.

Koffiebonen versus gemalen koffie samenvattend

Zowel van koffiebonen als gemalen koffie kun je lekkere koffie zetten. Maar gemalen koffie is minder vers, en verliest ook sneller haar smaak.
Ben jij een echte koffie fijnproever? Dan is een koffieapparaat met bonen voor jou waarschijnlijk de beste optie!

Leestip


Wat heeft jouw voorkeur: koffiebonen of gemalen koffie en waarom?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *