Koffieboon: wat is het precies en waar moet je op letten?

koffieboon

De koffieboon is de basis van een kopje koffie. Zonder koffieboon, geen koffie. Maar wat is een koffieboon eigenlijk?

Koffieboon is eigenlijk een pit!

Een koffieboon is één van twee pitten die in een koffiebes zitten. Die koffiebessen worden ‘gepit’, gewassen en gebrand. Daarna gaan ze de hele wereld over. Een koffieboon die net uit de koffiebes komt is groen. De bruine boon zoals wij die kennen ontstaat door het branden.

Koffiebes: een bes waar pit in zit

De koffiebes waar de koffieboon in zit, lijkt ook echt op een bes. Hij heeft een helderrode schil. Onder de schil zit het vruchtvlees. Dat is zoet, plakkerig en geel! En in het vruchtvlees zit de verborgen schat: de koffieboon. Eigenlijk zijn het er zelfs twee: ze zitten als twee pindahelften tegen elkaar in de bes.

Smaak koffieboon bepaald door locatie

Omdat de bodem overal verschillend is, verschilt ook de smaak van de koffieboon afhankelijk waar hij vandaan komt. Zo geven koffiebonen uit Brazilië een andere koffie dan koffiebonen uit Vietnam. Lastig hoor! Waar moet je beginnen met kiezen? Gelukkig kun je koffiebonen grofweg verdelen in twee soorten:

  • Arabicabonen
  • Robusta bonen

Waar groeit de koffieboon?

In meer dan zeventig landen wordt koffie verbouwd, Je kunt die landen verdelen in vier hoofdgebieden:

  1. Afrika
  2. Midden Amerika en de Cariben
  3. Zuid-Amerika
  4. Zuidelijke Pacific en Zuidoost Azië

Arabica koffieboon

De arabica koffieboon groeit op een een hoogte van tussen de 600 en 2300 meter op steile hellingen. Deze koffiebonen zijn daardoor ook duurder. Ze zijn immers lastiger te plukken. De smaak van Arabicabonen wordt ‘verfijnd’ genoemd. Er zit dan ook maar 1,3 procent cafeïne in

Robusta koffieboon

Robusta bonen groeien op lieflijke hellingen. De smaak is intenser. In deze bonen zit 3 tot 4 procent cafeïne. Een stuk meer dus dan in de Arabica koffieboon. De Robusta boon is minder populair dan de Arabica koffieboon. Ondanks dat de Robusta boon goedkoper is! Dat komt door de ‘stevige’ smaak.

Zelf vind ik Arabica bonen het lekkerst. Koffie hoeft van mij niet zo scherp en sterk te zijn.

Welke koffieboon zit er in bijvoorbeeld de koffie van DE?

Nadat ik het verschil had geleerd tussen de Robusta koffieboon en de Arabica koffieboon was ik benieuwd wat er in mijn Aroma Rood DE koffie zat. Dus ik pakte een pak uit de kelder. Maar er staat nergens welke soort koffieboon er is gebruikt.

Op de DE website vond ik iets meer informatie: daar staat dat mijn koffie bestaat uit een ‘evenwichtige melange van krachtige Robusta bonen en aromatische Arabica bonen.’

Koffie van de Hema

De koffie van de Hema die ze in het restaurant serveren vind ik niet bijster lekker. Dus ik was benieuwd welke koffiebonen ze gebruiken voor hun koffie.

Anders dan Douwe Egberts, noemen ze op de Hema website echt percentages!

Zo zit in de Hema koffiebonen Dark Roast Espressomelange 80% arabicabonen en 20% robustabonen. De gewone Hema koffiebonen bestaan uit 100% Arabica koffiebonen.

Wat is jouw favoriete koffieboon?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *