Koffiekop: je koffiekop bepaalt de smaak van je koffie

koffiekop

Een koffiekop heb je tegenwoordig in allerlei variaties! Sommige mensen gebruiken een grote mok als koffiekop. Anderen, zoals ik, drinken hun koffie liever uit een klein koffiekopje.

Je koffiekop beïnvloedt de smaak van je koffie

Misschien denk je: 'Wat maakt het uit, uit welke koffiekop ik mijn koffie drink!' Maar het maakt wel degelijk uit. Zo houd ik zelf helemaal niet van de koffie van de MacDonalds omdat die wordt verkocht in een papieren bekertje. Ik heb mijn koffie het liefst in een porseleinen koffiekop.

Koffiekop factoren

De volgende factoren van je koffiekop bepalen de smaak:

 • Structuur van de koffiekop
 • Vorm van de koffiekop
 • Grootte
 • Ontwerp
 • Materiaal

Soorten koffiekopjes

Er zijn eigenlijk twee soorten koffiekopjes. Praktische koffiekopjes en koffiekopjes die speciaal zijn ontworpen om de koffie mooi uit te laten komen. Zogenaamde esthetische koffiekopjes. Zie ook mijn post over koffie servies.

Praktische koffiekop

De eerste Amerikaanse koffiekop was bijvoorbeeld heel dik. Dat was om de koffie zo lang mogelijk warm te houden. Bovendien hadden ze een ruwe onderkant zodat ze niet rondschoven op tafel. Deze koffiekop was bovendien onverwoestbaar en daarom erg handig tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Esthetische koffiekop

Hier onder valt bijvoorbeeld het Latte-glas. Daarin kun je goed de verschillende lagen van de koffie zien.

Soorten koffiekopjes op een rij

Hier onder een overzicht van de verschillende soorten koffiekopjes! Waar mogelijk heb ik er een handig plaatje en link bij gezet!

 1. Aardewerken koffiekop: aardewerk houdt de warmte goed vast.
 2. Namaak kreukbeker! Lijkt van plastic maar is van porselein!
 3. Kleine porseleinen tuimelaar. Deze hebben geen handvat.
 4. Thermokop. Deze zijn dubbelwandig!
 5. Espressoglas. Net als aardewerk houdt glas de warmte ook goed vast. In een glas komt je koffie mooi uit.
 6. Espressokopje
 7. Latte-glas
  koffiekop
 8. Grote mok. Dit is de meest bekende koffiekop!
 9. Dubbelwandige glazen

Welke koffiekop je ook kiest bedenk dat je keuze de smaak van de koffie beïnvloedt.Maar soms kan het ook gewoon leuk zijn om af te wisselen.

Lees ook Bakkie troost

Waaruit drink jij je koffie?

Vergelijkbare berichten

10 reacties

 1. Ik drink mijn koffie het liefst uit een ( hele)grote mok, met een oor waar 4 vingers door passen!
  En er mogen geen stukjes van de rand af zijn, want dat vind ik heel akelig drinken!

  Truus

 2. Ik heb ook een hele grote mok ooit bij de supermarkt gekocht van het merk Hip met witte stippen, had er 8 nu nog maar 4 wel verschillende kleuren vindt ik leuk. Ik vind het niet erg als koffie langzaam afkoelt in de mok, maar hij moet aan het begin kokendheet zijn heerlijk.

 3. Hallo,
  Het liefst drink ik koffie uit een kopje.
  Het staat ten eerste gezelliger , zeker als he visite hebt.
  En dan drink ik uit een Engels kopje , misschien weet je wat ik bedoel , van dat rose / rode decor plaatje erop.
  Ze zijn er ook in het groen , bruin en blauw.
  Wij hebben het rose servies.
  En dan drinken wij het straf met opgeklopte volle melk met een schuimkraag van net slagroom.
  Hmmm heerlijk.

  Maar als ik alleen ben en even gauw een koppie koffie dan een mok.

  En thee drink ik het liefst uit een echt theekopje met een dunne rand.

  Groet van Hilda

 4. Overleven jullie bloemetjes de vaatwasser 'Anoniem' en Nicole? Die van mij niet, ben over een op strak wit servies;).
  --Carolina--

 5. Hier in Brazilë drink ik mijn zwarte koffie uit een echt Hollands porseleinen kopje met klompjes, een molen en tulpen erop; van de Xenos. Zo houd ik toch nog een beetje het Nederlandse koffiegevoel vast. Natuurlijk zónder suiker, waarop ze je hier verbaasd aankijken.

  Groetjes Bert

  Ps. Leuk om je blog te lezen, Nicole.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *