Koffiekransje: geen koekje maar een bijeenkomst van vrouwen!

koffiekransje

Een koffiekransje is een groepje vrouwen die bij elkaar komen, en onder het genot van een kopje koffie van alles bespreken.

Het woord koffiekransje komt van kransje, en er zijn diverse varianten. Zoals een theekransje en een naaikransje. Bij het theekransje wordt thee gedronken. Bij een naaikransje staat naaien centraal.

Dameskransje

Het meest algemene woord is dameskransje! Het mag duidelijk zijn: bij kransjes gaat het traditioneel om bijeenkomsten van vróuwen. Hoewel mannen vast ook welkom zijn!

Koffiekransje: bestaat al heel lang

Het koffiekransje bestaat al heel lang. Vrouwen komen al bijna driehonderd jaar bij elkaar in een kransje. Zeker in de zeventiende eeuw hadden vrouwen niet zoveel vrijheid. Zo'n koffiekransje was een legale manier om het huis uit te komen!

Tijdens koffiekransjes werd er geroddeld. Maar er werd ook over maatschappelijke  en politieke onderwerpen gepraat.

Dat lag maar net aan het type dames dat meedeed aan het koffiekransje.

Op Wikipedia staat dat éen van de bekendste toepassingen van het woord in deze betekenis is die in Top Naeffs "School-idyllen". En inderdaad, de eerste woorden in Schoolidyllen zijn:

 't Was krans bij Jeanne van Laer'!

Koffiekransje: tijdverspilling

Koffiekransjes worden geassocieerd met gezelligheid en saamhorigheid. Maar tegelijkertijd wordt er nogal op neer gekeken. Het koffiekransje wordt vaak gezien als onzinnig en tijdverspilling. Iets voor vrouwen die blijkbaar niets beters te doen hebben dan een beetje samen koffie te drinken en over onzinnige dingen te praten.

Het negatieve beeld van het koffiekransje blijkt wel uit dit citaat uit een verslag van een vergadering

'Deze politiek is onbetrouwbaar en straalt geen gezag uit. Heel even leek er toch nog een debat te komen, maar snel veranderde het weer in een koffiekransje.'

Wereldrecord koffiekransje

Je gelooft het niet, maar er zijn mensen die een wereldrecord koffiekransje hebben neergezet. Het record stond op naam van de Duitse stad Keulen met 8000 deelnemers aan een koffiekransje. Maar de Colombianen hadden maar liefst 14.000 deelnemers in oktober 2013.

Koffiekransjes anno 2014

Dat de neerbuigende houding tegenover het kransje flauw is, blijkt wel uit het koffiekransje anno 2014. Zo was er bijvoorbeeld in België een koffiekrans waar CO2 minderen centraal stond.

Het moderne koffiekransje wordt ook wel moedergroep genoemd, of koffieochtend.

En ik ben er dol op. Elke maandagochtend heb ik krans! En niet omdat ik niets beters te doen heb, maar omdat ik het een waardevolle uitwisseling van informatie en ervaringen vind.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *