Koffiezetapparaat ontkalken azijn: het hoe en waarom

koffiezetapparaat ontkalken
Elke laatste vrijdag van de maand ontkalk ik mijn koffiezetapparaat met azijn. En dat doe ik omdat het koffiezetapparaat dan langer meegaat. En bovendien beter zijn werk kan doen.

Waarom je koffiezetapparaat ontkalken?

In je koffiezetapparaat zit een element dat het water opwarmt. Dat verwarmingselement zit in een aluminiumframe. Tot zover niks aan de hand. Maar om koffie te zetten gooi je water in  je koffiezetapparaat. En in dat water zit kálk. Ook wel Ketelsteen genoemd. En dat kalk gaat zich hechten aan het aluminiumframe.

Als je nooit je koffiezetapparaat ontkalkt, dan wordt het alumiumframe helemaal dof. Het glimt niet meer. En het werkt minder goed.

koffiezetapparaat ontkalken
Close-up van kalk

Nou kun je natuurlijk denken: ‘Nou en?! Dan glimt het maar niet! Ik kijk toch nooit in het binnenste van mijn koffiezetapparaat!’ Maar het punt is dat door die laag kalk het water langzamer verwarmd wordt. Het verwarmingselement kan minder goed haar werk doen. Want er zit een dikke laag kalk overheen. En er zijn nog meer gevolgen:

  • Je koffie smaakt minder lekker
  • Je koffiezetapparaat gaat meer energie gebruiken, want het moet langer en harder werken om het water op te warmen
  • Je hele koffiezetapparaat kan er uiteindelijk van kapotgaan!

En dat dames, en heren is de reden dat je regelmatig je koffiezetapparaat moet ontkalken met azijn.

Hoe weet je dat je je koffiezetapparaat moet ontkalken?

Op sommige koffiezetapparaten heeft de fabrikant gezet hoe vaak je het moet ontkalken. En er zijn ook koffiezetapparaten die het zelf aan geven. Is dat bij jou niet het geval? Dan kun je onderstaanden factoren gebruiken om te kijken of je moet ontkalken:

  • Het apparaat gaat luidkeels rochelen tijdens het koffiezetten
  • Het duurt langer
  • Je hebt 40 keer koffie gezet
  • Je hebt 2 maanden geleden voor het laatste ontkalkt

Koffiezetapparaat ontkalken met azijn

Het goede nieuws is dat je dit heel eenvoudig kunt doen met azijn. De meeste mensen hebben wel een fles azijn in hun kast staan. Die azijn giet je in je koffiezetapparaat. Vervolgens doe je net alsof je koffie zet. Ik herhaal dit proces meestal 7 keer of zo. En ik laat de azijn soms ook gewoon een tijdje in het waterreservoir staan, voordat ik het koffiezetapparaat weer laat lopen.

Vergeet niet na te spoelen!

Als de azijn voldoende de kans heeft gekregen om mijn koffiezetapparaat te ontkalken gooi ik die weg, en vul ik de koffiekan met de maximale hoeveelheid water, en vervolgens laat ik het koffiezetapparaat opnieuw een aantal keer lopen. Dit is nodig om te voorkomen dat de eerstvolgende keer dat je koffie zet de koffie naar zijn smaakt!

Nespresso ontkalken met azijn – met waarschuwing

Je Nespresso apparaat ontkalken kun je in theorie ook met azijn doen. Je Nespresso apparaat ontkalken zorgt ervoor dat je Nespresso-apparaat optimaal blijft functioneren en je koffie heerlijk blijft smaken.

Maar let op: lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing van je Nespresso of espresso apparaat! Bij sommige apparaten vervalt namelijk de garantie als je azijn gebruikt om het te ontkalken. De meeste fabrikanten raden hun eigen ontkalkingsmiddel aan.

Koffiezetapparaat schoonmaken met azijn

Je koffiezetapparaat schoonmaken met azijn helpt niet alleen om kalk te verwijderen, maar zorgt er ook voor dat je apparaat hygiënisch blijft.

Koffiezetapparaat ontkalken met schoonmaakazijn

Hoewel gewone azijn goed werkt, kun je ook schoonmaakazijn gebruiken om je koffiezetapparaat te ontkalken. Schoonmaakazijn is vaak iets sterker en effectiever in het verwijderen van hardnekkige kalkafzettingen. Maar ik durf dat persoonlijk niet te gebruiken voor mijn koffiezetapparaat. Ik ben bang dat het te agressief is, dus gebruik ik liever ‘gewone’ huishoudazijn die je ook gebruikt voor saladedressings.

Senseo ontkalken

senseo ontkalken

Om ervoor te zorgen dat je Senseo-koffiezetapparaat optimale koffie maakt en je koffie lekker blijft smaken, is het belangrijk om je apparaat regelmatig te ontkalken. Hier is een eenvoudig stappenplan voor het ontkalken van je Senseo-apparaat met azijn:

Benodigdheden

  • Witte azijn of schoonmaakazijn
  • Water
  • Schone doek
  • Kom of bak

Stappenplan

  1. Zet je Senseo uit en haal de stekker uit het stopcontact.
  2. Verwijder de gebruikte koffiepad uit de padhouder.
  3. Vul het waterreservoir met gelijke delen witte azijn en water.
  4. Plaats de kom of bak onder de koffie-uitloop om het water-op-azijn-mengsel op te vangen.
  5. Start het ontkalken door je Senseo aan te zetten. Druk tegelijkertijd op beide knoppen voor één kopje en twee kopjes koffie. Dit activeert het ontkalkingsproces en zorgt ervoor dat het azijnmengsel door de machine stroomt.
  6. Herhaal dit proces
  7. Herhaal het ontkalkingsproces totdat het waterreservoir leeg is. Dit kan meerdere keren nodig zijn, afhankelijk van de hoeveelheid kalk in je apparaat.
  8. Na het ontkalken spoel je het waterreservoir grondig uit met schoon water om alle azijnresten te verwijderen.
  9. Vul het waterreservoir opnieuw met schoon water.
  10. Herhaal stap 5 en 6, maar nu met schoon water, om eventuele resterende azijn uit de Senseo te spoelen. Doe dit minstens twee keer om er zeker van te zijn dat er geen azijnsmaak in je koffie achterblijft.

Senseo ontkalken methode van Senseo zelf

In onderstaand filmpje vertellen ze van Senseo zelf hoe je een Senseo het beste kunt ontkalken. Dat is volgens hen niet met azijn.

Onderhoudstips Senseo

Ontkalk je Senseo-apparaat minstens om de twee maanden, afhankelijk van de hardheid van je water en hoe vaak je het apparaat gebruikt.

N.B. Raadpleeg de handleiding van je Senseo voor specifieke ontkalkingsinstructies en aanbevelingen van de fabrikant.

Koffiezetapparaat ontkalken azijn: tegenstanders

Toch zijn er ook mensen die het gebruik van azijn afraden. Ze vinden azijn te agressief. Dat zou voor beschadigingen kunnen zorgen en de onderdelen van je koffiezetapparaat kunnen aantasten. En bovendien kan het de smaak van je koffie ‘besmetten’ zeggen zij.

Je kunt ook citroenzuur gebruiken. Daarnaast zijn er speciale ontkalkproducten. Maar die zijn een stuk duurder.

Waterfilter gebruiken om kalk te voorkomen?

Je kunt een waterfilter gebruiken om zoveel mogelijk kalk van tevoren uit het water te filteren. Dit helpt wel tegen kalk in je koffiezetapparaat. Maar je moet nog steeds wel eens je koffiezetapparaat ontkalken.

Conclusie over koffiemachine ontkalken met azijn

Je koffiezetapparaat regelmatig ontkalken is een behoud voor je apparaat én je koffie blijft lekker!

Ik ontkalk al jaren, 1 x in de maand mijn koffiezetapparaat met huishoudazijn, en dat werkt goed wat mij betreft.

Leestips

Wat gebruik jij voor het ontkalken van je koffiezetapparaten?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Ik heb ook goede ervaringen met azijn. Een keer citroenzuur gebruikt voor het ontkalken, maar azijn werkt voor mij veel beter. Dank je wel voor deze blogpost, het is een goede reminder om weer het koffiezetapparaat te doen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *