Koffiezetapparaat ontkalken azijn: het hoe en waarom

koffiezetaparaat ontkalken azijn

Elke maand ontkalk ik mijn koffiezetapparaat met azijn. En dat doe ik omdat het koffiezetapparaat dan langer meegaat. En bovendien beter zijn werk kan doen.

Waarom je koffiezetapparaat ontkalken?

In je koffiezetapparaat zit een element dat het water opwarmt. Dat verwarmingselement zit in een aluminiumframe. Tot zover niks aan de hand. Maar om koffie te zetten gooi je water in  je koffiezetapparaat. En in dat water zit kálk. Ook wel Ketelsteen genoemd. En dat kalk gaat zich hechten aan het aluminiumframe.

Als je nooit je koffiezetapparaat ontkalkt dan wordt het alumiumframe helemaal dof. Het glimt niet meer. En het werkt minder goed.

Close-up van kalk!

Nou kun je natuurlijk denken: 'Nou en?! Dan glimt het maar niet! Ik kijk toch nooit in het binnenste van mijn koffiezetapparaat!' Maar het punt is dat door die laag kalk het water langzamer verwarmd wordt. Het verwarmingselement kan minder goed haar werk doen. Want er zit een dikke laag kalk overheen. En er zijn nog meer gevolgen:

  • Je koffie smaakt minder lekker
  • Je koffiezetapparaat gaat meer energie gebruiken, want het moet langer en harder werken om het water op te warmen
  • Je hele koffiezetapparaat kan er uiteindelijk van kapot gaan!

En dat dames, en heren is de reden dat je regelmatig je koffiezetapparaat moet ontkalken met azijn.

Hoe weet je dat je je koffiezetapparaat moet ontkalken?

Op sommige koffiezetapparaten heeft de fabrikant gezet hoe vaak je het moet ontkalken. En er zijn ook koffiezetapparaten die het zelf aan geven. Is dat bij jou niet het geval? Dan kun je onderstaanden factoren gebruiken om te kijken of je moet ontkalken:

  • Het apparaat gaat luidkeels rochelen tijdens het koffiezetten
  • Het duurt langer
  • Je heb 40 keer koffie gezet
  • Je hebt 2 maanden geleden voor het laatste ontkalkt

Koffiezetapparaat ontkalken azijn

Het goede nieuws is dat je dit heel eenvoudig kunt doen! Met azijn. De meeste mensen hebben wel een fles azijn in hun kast staan. Die azijn giet je in je koffiezetapparaat.

Koffiezetapparaat ontkalken azijn: tegenstanders

Toch zijn er ook mensen die het ontkalken van je koffiezetapparaat met azijn afraden. Ze vinden azijn te agressief. Dat zou voor beschadigingen kunnen zorgen. En bovendien kan het de smaak van je koffie 'besmetten' zeggen zij.

Je kunt ook citroenzuur gebruiken. Daarnaast zijn er speciale ontkalkproducten. Maar die zijn een stuk duurder.

Waterfilter gebruiken om kalk te voorkomen?

Je kunt een waterfilter gebruiken om zoveel mogelijk kalk van te voren uit het water te filteren. Dit helpt wel tegen kalk in je koffiezetapparaat. Maar je moet nog steeds wel eens je koffiezetapparaat ontkalken.

Conclusie over koffiezetapparaat ontkalken azijn

Je koffiezetapparaat regelmatig ontkalken is een behoud voor je apparaat én je koffie blijft lekker! Ontkalk je apparaat bij voorkeur één keer in de 2 maanden. Tenzij je het maar zelden gebruikt.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *