Nespresso cups: waar komen ze eigenlijk vandaan?

nespresso koffie

Koffie wordt niet voor niets vacuum verpakt. Als je dat niet doet gaan de aroma’s van de koffie namelijk verloren. En dat is jammer! Want dan smaakt je koffie niet meer zo lekker.

Waar komt Nespresso vandaan?

Voorgemalen koffie verliest heel snel haar versheid. En dat proces begint helaas zo gauw je een pak vacuum verpakte koffie opent. Zoals het rode, rechthoekige pak gemalen koffie van Douwe Egberts dat ik altijd koop Zo gauw ik het pak open knip komt het aroma me tegemoet. Maar ik weet ook dat vanaf dat moment de koffie in snel tempo haar aroma verliest. Om dit proces te remmen doe ik het in een speciale bus voor koffie. Maar helaas helpt dat niet 100%. In 1986 bedacht een team van ingenieurs en koffie-experts, onder leiding van Eric Favre, daarom het concept van de koffie capsule! En die kennen we nu als Nespresso cups.

Altijd verse koffie met Nespresso cups

Het probleem van de koffie die haar smaak verliest wordt opgelost met Nespresso cups. De koffie wordt zuurstofvrij (met enkel stikstof) in een aluminium capsule verpakt. Daardoor blijft de koffie langer vers (1 jaar na productie, zoals vermeld op de kartonnen verpakking).

Verpakking gaat pas open op het moment dat je koffie zet

Het grote voordeel van Nespresso cups is dat je de verpakking pas open maakt op het moment dat je koffie zet. Dat doet het Nespresso apparaat automatisch voor je!

Als je de cup in het koffieapparaat zet, dan prikt het de capsule open.

Je blijft dus niet met koffie zitten die je moet bewaren. In die zin gaan Nespresso cups verspilling tegen. Hoewel ze tegelijkertijd weer afval opleveren vanwege de lege capsules. Om die reden kiezen sommige mensen voor een hervulbare cup zoals de Waycap Nespresso. Inmiddels worden de Nespresso cups volop nagemaakt. Je vindt ze zelfs bij de Lidl!

Conclusie

Het grote voordeel van cups is dat je altijd verse koffie hebt. De verpakking wordt namelijk pas geopend op het moment dat je koffie zet. De koffie kan dus niet van tevoren aroma’s verliezen. Het grote verschil met koffiepads (voor de Senseo) is dat die niet vacuum verpakt zijn. Bij pads heb je dus wel last van verlies van aroma’s.

Leestip

Hoe zet jij koffie?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Ik maak mijn koffie in een dubbelwandige RVS eenpersoons cafetiere, afwisselend maak ik gebruik van de z.g. Vietnamese koffiezetmethode. Dat is een RVS kopje dat aan de onderzijde is voorzien van kleine gaatjes die als zeefje werken en vervolgens op een mok geplaatst wordt. Nadat je de gemalen koffie erin gedaan hebt druk je de koffie iets aan met een daarop passend zeefje alwaar je het hete water op schudt. Na circa 4 minuten is de koffie doorgelopen.
    Beide methodes leveren uitstekende koffie op.
    Wat ook een overheerlijke koffie oplevert is koffie gezet in een z.g. moccapotje die je op het gas verwarmt. Je moet er wel wat handigheid in krijgen anders verbrand je je handen wel heel erg gemakkelijk, vandaar dat ik hem al lang niet meer gebruikt heb.

    De koffiebonen die ik gebruik worden pas gemalen als ik koffie ga zetten. Dit doe ik met een antiek handmolentje wat voorkomt dat het maalsel oververhit raakt en daardoor bitter van smaak wordt. Ik maal overigens vrij grof wat noodzakelijk is bij filterkoffie.

    Illy koffiebonen bewaar ik in het metalen potje waarin ze geleverd worden. Aangezien dit maar 250 gram bonen bevat, wordt het snel verwerkt waardoor het aromaverlies minimaal is.
    Gran Maestro Italiano Originale koffiebonen echter zitten in een 1 kilo verpakking. En voor mij alleen betekent dit dat ik er lang over doe om die op te krijgen. Met als gevolg, aromaverlies. Dit probeer ik echter te minimaliseren door het pak na opening over te schudden in een grote glazen pot waar die kilo koffie net in past. Deze pot wordt gesloten middels een vast te klemmen deksel die voorzien is van een rubber ring.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *