Ouderwets koffie zetten: 5 methodes

ouderwets koffie zetten
Lékkere koffie maken, dat vond ik een hele uitdaging. Ouderwets koffie zetten kon ik bijvoorbeeld niet.

Dus toen de Senseo werd geïntroduceerd, en mijn zusjes hem cadeau deden voor mijn verjaardag, was ik dolblij: eindelijk zou ik lekkere koffie hebben! En inderdaad, hij smaakte beter dan de koffie die ik tot dusver had gemaakt met mijn oude koffieapparaat.

Maar naarmate de Senseo oprukte in Nederland deed zich een vervelende omstandigheid voor:

De koffie smaakte bij iedereen hetzelfde!

En in de loop van de tijd vond ik hem ook minder lekker smaken.

Toen mijn zus haar Senseo wegdeed en weer koos voor ouderwets koffie zetten, omdat ze wilde ‘onthaasten’, besloot ik ook weer terug te gaan naar een meer oorspronkelijke manier van koffie zetten.

De Senseo heb ik voor 15 euro op Marktplaats verkocht, en daar was ik erg blij mee, want het wemelt daar echt van de Senseo’s !

Wat is ouderwets koffie zetten eigenlijk?

Lange tijd werd onder onder ouderwets koffie zetten verstaan koffiezetten zonder een elektrisch koffiezetapparaat. Maar inmiddels is koffie zetten met een ‘ouderwets’ koffiezetfilterapparaat eigenlijk ook al ouderwets koffie zetten!

Maar oorspronkelijk had je de volgende methodes:

Ouderwets koffiezetten verwijst naar traditionele methoden om koffie te zetten zonder gebruik te maken van moderne elektrische koffiezetapparaten. Er zijn verschillende manieren om ouderwets koffie te zetten, maar hier zijn enkele van de meest voorkomende methoden:

Moka pot/ percolator

Moka Pot/percolator ook wel bekend als een espressopotje. De moka pot is een stovetop apparaat dat water door gemalen koffie perst om een geconcentreerde koffie te produceren die lijkt op espresso.

Pour-Over koffie

Bij deze methode giet je heet water geleidelijk over gemalen koffie, meestal in een kegelvormige filter die op een beker of karaf is geplaatst. Dit staat ook bekend als handmatig filterkoffie zetten.pour over koffie

Een French press, of cafetière

Een French press heeft een cilindrische glazen pot met een zuiger en een metalen filter. Gemalen koffie wordt in heet water gedrenkt, en na een paar minuten wordt de zuiger naar beneden gedrukt, waardoor de koffiedik wordt gescheiden van de koffie. Nadeel van deze methode is dat het slecht is voor je cholesterol. De koffie wordt namelijk niet gefilterd.ouderwets koffiezetten

Turkse Koffie

In deze methode wordt zeer fijn gemalen koffie gemengd met koud water en suiker (indien gewenst) en vervolgens verwarmd in een speciale pot. Die pot is bekend als een cezve. Het mengsel wordt niet gefilterd, dus de koffiedik blijft in de uiteindelijke drank.

turkse koffie
Dit is zo’n cevze!

Ouderwets koffiezetten kan wat meer tijd en aandacht vergen dan moderne methoden, maar veel mensen waarderen de controle over het zetproces en de unieke smaak die het oplevert.

Percolator: ouderwets koffie zetten

In een boek over oude waarden en authentieke manieren van een huishouden voeren, las ik dat de lekkerste koffie gemaakt wordt met een zgn. percolator. Ook daarvan zijn er op Marktplaats aardig wat te vinden, maar het klinkt best moeilijk.

Ouderwets koffie maken doe je volgens dit boek door de percolator op een gasfornuis te zetten, waarna het water gaat koken en langs de koffie loopt. Bij Dille en Kamille verkopen ze ze ook voor zo’n 35 euro, maar er brak spontaan een stukje van het metaal af bij de opening, dus die heb ik maar weer terug gezet.

Hieronder een voorbeeld van een percolator voor ouderwets koffie zetten:
ouderwets koffie zetten

Deze percolator kost 30,- bij bol.com.

Hoe ik nu koffie zet

Op dit moment gebruik ik mijn roze Douwe Egberts koffiefilterapparaat. Die heb ik inmiddels als een hele tijd, en ik ben er elke dag weer blij mee. Hieronder zie je mijn moccamaster apparaat:

ouderwets koffiezetten

Ik doe er water in voor net geen 4 kopjes:

En ik doe twee afgestreken schepjes koffie:

Ouderwets koffiezetten

Wat is nou ouderwetser dan zelf je koffiebonen malen met een vintage D.E. koffiemolen?!

d.e.koffiemolen

Deze vond ik op marktplaats en kostte me alsnog 25 euro.

Leestips

Vergelijkbare berichten

29 reacties

  1. Mijn Bialetti 2cups MokaExpress
    Blijft ook na 10 jaren favoriet!

    Begon er mee als alternatief
    voor slechte kwaliteit van buitenlandse koffieautomaten. (onderweg met vrachtwagen)

    De potjes nemen weinig ruimte,
    Het water vormt stoom en perst
    zich door de koffie naar het opvang reservoir waardoor je méér
    smaak uit je gemalen koffie haalt.

    Nadeel: Je moet het potje helemaal vullen, dus je hebt verschillende potjes voor verschillende gewenste hoeveelheden koffie…

    (Prijzen vanaf 2 tientjes voor de oerginele échte Bialetti)

    Niet te verwarren met percolator!
    Ik vond een informatieve site:
    koffieweetjes.nl succés!

  2. Ik drink de koffie uitsluitend uit de pruttelkan (percolator); er gaat nl. niet boven een ouderwets gezellig bakkie. (onlangs heb ik een nieuwe variant gekocht, omdat ik de oude als aandenken wil bewaren) Wat je doet is de koffiebonen lekker ouderwets met de handmolen malen; het voordeel hiervan is, dat je naar eigen smaak kunt mengen met bonen. Als de koffie gemalen is doe je deze in je percolatorfilter, een beetje kaneel voor de smaak toevoegen, indien gewenst. De kan vullen met gekookt water, filter erin plaatsen en minimaal 15 min. laten pruttelen op laag gas. Klaar is de koffie! En nog zo'n voordeel, je hele huis ruikt naar versgezette koffie heerlijk!

  3. Nadeel van een percolator of moka express is, zoals al aangegeven, het bonenvet dat niet gefilterd wordt.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Cafestol

    Het is dus gezonder om voor filterkoffie te kiezen of in ieder geval iets met een papieren filter. Overigens heeft de Senseo geen last van dit vet omdat de geringe druk onvoldoende is en het (minimale) filter toereikend.

  4. Ik heb een Senseo en een gewoon koffiezetapparaat. De Senseo gebruik ik eigenlijk alleen als ik alleen thuis ben, en dan gebruik ik geen pads (=eenheidsworst) maar mijn eigen koffie. Ik heb n.l. op een beurs een soort padhouder voor de Senseo gekocht waar je geen pad in doet, maar een schep gewone koffie. Ik vind het helemaal perfect. Zo heb je toch het gemak van een Senseo, maar de smaak van je eigen koffie!

  5. Wij drinken al maanden campingkoffie. Gewoon een thermosfles met filter en dan kokend water opgieten. Met verjaardagen zijn we wat langer bezig, maar veel mensen zeggen: eindelijk weer eens èchte, lekkere koffie.

    En als we een keertje ergens een kopje senseo krijgen, dan kan ik er echt van genieten. Want voor af en toe vind ik het lekker.

  6. Senseo is voor nood bij ons en als hij kapot gaat komt er geen nieuwe. We hebben een heel goed Krups snelfitter koffiezetapparaat. Heel ouderwets is kannetjeskoffie, koffie in de kan, heet water erop en achterop het fornuis zetten, zo ging dat vroeger, altijd door een zeefje gieten, opdienen met hete melk. Grof gemalen koffie, net als bij perculatorkoffie. Bij alle 2 geldt dat je de schadelijke vetten uit de koffieboon binnenkrijgt.
    Dan heb je de stenen pot met ronde koffiefilter voor sterke koffie, ook grove maling maar je kunt onderin een stukje filter leggen, houdt de vetten tegen en je kunt fijn gemalen koffie gebruiken, toen kwam de melitta-filterkoffie, zelf opschenken en vanuit dat principe zijn de gewone elektrische koffieapparaten gekomen. Met alle moderne apparaten ken ik mij niet uit.
    Vroeger werd altijd hete melk in de koffie gedaan.

  7. Ik heb een Nespresso, heerlijk maar veel te duur. Dus ik zoek nog iets anders. Senseo komt echt onze neus uit. Als ik bij iemand kom met Senseo
    dan neem ik eigenlijk liever thee.

  8. Ik heb een senseo (alleen dan de neppert van de hema) en ik vind het heerlijk 😀 Alleen voor verjaardagen zetten we het reguliere koffiezetapparaat neer. Ik kan met machientje alles maken, van espresso tot capucino heerlijk gewoon 😀 ik kan niet meer zonder.

  9. We kregen een Senseo, Lang gebruikt en toch weer een gewoon koffiezetapparaat. Maar nu staat de Senseo er weer. Gewoon gemak, eentje drinkt nog echte koffie en de andere Bambu. Maar de "campingkoffie" vinden we het lekkerst.
    Hartelijke groet en tot laters
    Gerrie

  10. Ik had een Senseo en vond de koffie best lekker, alleen niet heet genoeg. Nu zet ik 'gewoon' weer koffie met het koffiezetapparaat. Ook ben ik in het rijke bezit van de ouderwetse koffiemolen van DE (een echte ouderwetse die mijn ouders als verlovingsgeschenk kregen met een Delftsblauw geschilderd prentje). Die hangt aan de keukenmuur en wordt dagelijks gebruikt, ruikt erg lekker! Mijn man gebruikt graag tja…hoe heet zo'n ding…dan doe je eerst gemalen koffie in een kannetje en schenkt er heet water op en dan druk je dat weer naar beneden..zo'n ding dus. En zonder op te willen scheppen..ik ben ook in het bezit van een perculator voor op het gas, een grote witte kan met een blauw motiefje.
    Het lekkerst vind ik koffie met geklopte volle melk en een beetje kaneelpoeder er bovenop en dan een flinke mok vol met een plakkie koek! Mmmmmm…….

  11. met deze postt-titel trek je natuurlijk mijn aandacht.
    ik ben een koffieleut;)
    natuurlijk heb ik een senseo, die staat op de hobbyzolder met koffie,thee,choco pads en houders, alleen als ik te druk bezig ben om beneden iets te halen.
    beneden heb ik het snelfilterapparaat, de voorkeur van mijn lief.
    een elektrische perclatorkan, waar wel gewoon gemalen koffie in moet.
    vorig jaar is mijn elektrische expressie naar de recycling gegaan, maar ik ben nu ook blij met het metalen expressopotje, ook in de caravan, waar ik eerder ook zo'n opdrukkannetje gebruikte.
    verder bergt mijn kast nog een ouderwetse bruine porceleinen koffiekan met dito rondfilter om kokend water op te schenken, je zet hier heerlijk sterke mocca mee of koffie voor koffie verkeerd.
    aan de want hangt overigens een ouderwetse delftsblauwe regelmatig gebruikte koffiemolen.
    in veel supermarkten in duitsland kun je zelf je eigen koffiebonen malen in grof/fijn zoals je zelf wilt
    nog een weetje:caffeïnevrije koffie is heel ongezond door de chemicaliën tijden het bewerkingsproces:))

  12. Wij hebben net deze week onze Senseo verkocht op Marktplaats voor 20 euro! Ik zet toch het liefste een 'gewone' pot koffie.

    Ik baal wel een beetje, want wij hebben onze koffiemolen al jaren geleden verkocht. Nu wil ik 'm wel weer terug..

    fijn weekend,
    Lilian

  13. Kijk, dat is meteen al handige informatie! Als het ongezond is, zo'n percolator, dan hoef ik dat niet.

    En 'ouderwets opgieten', is dat dat je gewoon zelf kokend water over zo'n filterbakje met koffie giet? Dat is ook lekker goedkoop denk ik.

  14. Senseo komt er bij ons niet in – niet lekker! Dat durf ik te beweren sinds ik heb gelezen dat de professionals dat ook vinden 😉
    Gewone koffie in het zetapparaat vind ik het lekkerst, met hete melk, of opgeschuimde melk. Maar ouderwets opgieten schijnt nóg lekkerder te zijn (campingkoffie). Over percolatorkoffie heb ik gehoord dat die heel ongezond is omdat hetzelfde koffiewater een aantal keer door de gemalen koffie loopt…

  15. Senseo koffie is ongezond aangezien de fabrikant voor het schuim effect er een scheikundige stof moet aan de padjes voegen want het apparaat kan zelf geen schuim of roomlaag maken want heeft niet de capaciteit.De gezondste ,minste cholesterolbevattende koffie is koffie die je zelf opgiet met een koffiefilter en op de koop toe de goedkoopste en lekkerste..van een koffieholic ��

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *