Wat is een percolator? En is het iets voor jou?

Wat is een percolator?

Een percolator. Je kunt er koffie mee zetten. Maar hoe? En wat is een percolator dan precies? Ik ben geen scheikundige, en leg het even zo simpel mogelijk uit.

Wat is een percolator?

Een percolator is een apparaat waarmee je in principe koffie kunt zetten zonder elektriciteit. Je kunt ermee koffie zetten op een gasfornuis of zelfs op een mooi kampvuurtje.

Tegenwoordig kun je sommige percolators ook op een inductiefornuis gebruiken, en er zijn ook elektrische percolators.

Heel simpel gezegd bestaat een percolator uit een onderstuk waarin je water doet, en een kan waarin de koffie terecht komt:

Tot de jaren 70 waren percolators heel populair, maar vervolgens werden ze verdreven door koffiefilterapparaten. Maar net als ‘slow coffee’ wordt nu ook de percolator weer populairder.  Een percolator wordt ook wel espressopotje of Moka Expres genoemd.

Een percolator werkt als volgt:

Je doet dus water in het onderste deel van de percolator. Je doet koffiebonen in het filter. Daarna ga je het water verwarmen op bijvoorbeeld een gasfornuis. Doordat het water heet wordt borrelt het omhoog, en zo krijg je koffie.
N.B. Er zijn ook elektrische percolators!

Voor en nadelen van percolators

  • Het grote voordeel van een percolator is dat je er geen elektriciteit voor nodig hebt. Dat maakt het in die zin een heel makkelijk apparaat.
  • Een nadeel van een percolator is dat het vaak enige oefening vraagt om er lekkere koffie mee te zetten. Een bekende klacht over koffie die is gezet met een percolator is dat de koffie bitter is. Dat hoeft niet zo te zijn, maar kan dus even uitproberen zijn.
  • Ze zien er leuk uit!
  • Percolators zijn vriendelijk geprijsd.
  • Het is een leuke manier om koffie mee te zetten.
  • Een percolator neemt weinig plek in.
  • Een percolator neem je heel makkelijk even mee. Veel makkelijker dan een koffiefilterapparaat.

Zo maak je koffie met een percolator

In onderstaand filmpje zie je in zo’n 3 minuten hoe je koffiezet met een percolator!

Een percolator versus een koffiefilter apparaat

Een percolator en een koffiefiltterapparaat hebben een aantal dingen gemeenschappelijk. Bij allebei wordt het water en de koffiebonen apart opgeslagen. En bij allebei drupt heet water over de koffie om zo koffie te maken. Maar bij koffiefilterapparaat gaat het water eenmalig over de koffie. Bij een percolator meerdere keren.

Een koffiefilterapparaat is al met al makkelijker in het gebruik. Het vraagt minder kunde van de koffiezetter: je kunt er weinig aan verprutsen, terwijl dat bij een percolator wel kan.


Is een percolator wat voor jou?

Als je van sterke koffie houdt, en bereid bent om iets meer moeite te doen om koffie te zetten, dan zou je zeker eens een percolator kunnen proberen. Bekijk de percolators van Habitas-Online.nl Houd je meer van een ‘neutrale’ kop koffie, dus niet zo sterk, dan is een koffiefiltterapparaat voor jou waarschijnlijk beter.

Zelf ga ik het bij mijn mooie roze D.E. koffiefilterapparaat houden in ieder geval : )

Praktische informatie over een percolator

Perculators kun je makkelijk kopen. Bij de Hema heten ze ‘espressopotje’ en voor 17,50 koop je er eentje. Bij de Blokker en Habitas heb je zelfs al een percolator voor 16,- Bovendien hebben ze bij de Blokker ook nog eens percolators in leuke kleurtjes.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *