Koffie soorten + waarom is het zo moeilijk om een gewoon kopje koffie te bestellen?

In de zomervakantie gaan we altijd een ochtend met het gezin naar Oberhausen. Onze eerste stop is meestal een Starbucks. Toen ik daar laatst vroeg om ‘ein normaler Kaffee’, keek de medewerker me aan alsof ik gek was. Ik probeerde uit te leggen dat ik gewoon koffie wilde met melk en suiker, maar ze dacht dat ik een cappuccino bedoelde. Omdat ik niet lastig wilde zijn, bestelde ik toen maar een Espresso, en kreeg een papieren bekertje met daarin een bodempje koffie….
Wat is koffie ingewikkeld geworden!
Het lijkt steeds moeilijker te worden om een simpel kopje koffie te bestellen! Ooit was het simpel: iemand zette koffie in een filterapparaat, deed er eventueel melk en suiker bij en klaar. Nu kun je kiezen uit cappuccino, latte macchiato, espresso, frappuccino, ijskoffie of café au lait. Elk apparaat, van een Senseo of percolator tot een espressoapparaat of Moka Express, geeft een andere smaak en ervaring.
Soorten koffie
Koffie kun je op zes manieren indelen: naar soort drank, het apparaat waarmee het is gezet, de soort boon, het merk, de vorm (hele bonen of gemalen) en de bereidingswijze.
Verschillende koffiezetapparaten
Vroeger kookte men simpelweg water en goot dat over gemalen koffiebonen. Dat was het. Tegenwoordig zijn er echter allerlei apparaten die je koffie op totaal verschillende manieren zetten. Een Senseo, bijvoorbeeld, levert een andere smaak en ervaring dan een espressoapparaat, een cafetière, een percolator, een Moka Express of een capsuleapparaat zoals bij Starbucks. Bij een espressoapparaat wordt de koffie fijngemalen gebruikt, terwijl een cafetière of percolator grof gemalen koffie nodig heeft. En bij een capsuleapparaat gebruik je een koffiecup in plaats van een pad. Al deze apparaten zorgen voor subtiele maar merkbare verschillen in smaak en beleving.
De koffiebonen
Ook de koffiebonen maken een groot verschil. Arabica is één van de oudste en meest gebruikte koffiesoorten ter wereld. Ze hebben een zachte, volle smaak, een laag cafeïnegehalte en worden vaak gebruikt in filterkoffie of latte. Robusta is krachtiger en bitterder, met meer cafeïne, en veel commerciële blends combineren Arabica en Robusta om de smaak en het cafeïnegehalte in balans te brengen.
Het merk koffie bepaalt ook koffiesoorten
Sommige mensen zweren bij het Roodmerk van Douwe Egberts. Anderen vinden de gemalen koffie van Aldi het allerlekkerst. De verschillende merken koffie zorgen voor verschillende smaken. Douwe Egberts Roodmerk biedt een klassieke, gebalanceerde smaak; Lavazza een Italiaanse, volle body; Starbucks een donkere, robuuste smaak. Zelf drink ik graag gewoon Douwe Egberts Roodmerk.
Gemalen koffiebonen of echte koffiebonen
Als je echte koffiebonen koopt die je vervolgens zelf maalt en meteen daarna koffie zet, krijg je natuurlijk superverse koffie. Koffiebonen behouden namelijk aroma en olie, wat veel smaakvoller is dan voorgemalen koffie. Daarom kocht ik een tijdje geleden ook de Philips Grind&Brew die helaas erg tegenviel.
Let op: Als je echte koffiebonen wilt gebruiken, heb je dus ook een koffiemolen nodig.
Koffie Quote

Leestips
Wat is jouw favoriete koffie?


Wij dronken heerlijke velour noir bonen,een jaar geleden geintroduceerd. Helaas,de bonen verkoopt men niet meer.
Izerina: http://www.veloursnoir.nl/koffiebonen
http://www.veloursnoir.nl/compatibiliteit
Verkrijgbaar bij exclusief bij AH en AH.nl
Acht jaar geleden hebben wij een Nespresso apparaat gekocht waar ik nog steeds elke dag met liefde gebruik van maak. Sinds een jaar drinken wij geen Nespresso cups meer maar die van Lidl (de paarse) en die vinden wij lekker!
En die zijn vast nog goedkoper ook Nesrin!
Bedankt voor de tip voor Izerina Anoniem!