Oploskoffie: wat is het, waar kun je het kopen en is het lekker?

oploskoffie

Oploskoffie wordt vaak gezien als het minderwaardige neefje van 'echte' koffie. Persoonlijk vind ik oploskoffie inderdaad minder lekker. Als ik ergens kom en iemand biedt me een kopje koffie aan, en gaat vervolgens in de weer met oploskoffie, dan baal ik stiekem wel een beetje.

Dan had ik liever thee gehad eigenlijk.

Maar wat is oploskoffie eigenlijk?

Oploskoffie wordt gemaakt van vers gezette koffie. Vervolgens wordt daar koffie van gemaakt. Het is dus koffie in poedervorm. Door de vers gezette koffie te drogen ontstaan korreltjes of poeder. Dat drogen van de koffie kan op twee manieren: vries- of sproeidrogen. Vriesdrogen geeft het lekkerste resultaat.

Geschiedenis van oploskoffie

In 1901 kwam een Japanse wetenschapper in Chicago, op het idee van oploskoffie. George Constant Louis Washington werkte zijn idee verder uit, en in 1910 kwam het voor het eerst op de markt. Vervolgens nam Nescafé het op in hun assortiment en vanaf 1938 kon je het overal kopen in de VS. 

Pas na WOII in Europa

Pas na de Tweede Wereldoorlog kon je het ook in Europa kopen. In 1954 kwam Douwe Egberts met Moccona oploskoffie in potjes van 50 gram. Steeds meer mensen kochten oploskoffie, en rond 1975 gebruikte maar liefst 70% van de huishoudens wel eens deze soort koffie.

Hoe maak je oploskoffie?

Een kopje oploskoffie zetten is snel, en gemakkelijk. Deze soort koffie wordt dan ook een gemaksproduct genoemd. Je hoeft eigenlijk alleen maar water te koken, en dat giet je over de koffie korrels heen. Maar het smaakt in de regel anders dan 'gewone koffie'. Hoewel de kwaliteit van dit type koffie de laatste jaren wel verbeterd is!

Is oploskoffie gezond?

Hoe minder de stof cafestol in koffie zit hoe gezonder de koffie is. Cafestol verhoogt namelijk het LDL cholesterol. En dat verhoogt de kans op een beroerte of hartaanval.

Het goede nieuws is dat oploskoffie gezond is wat dit betreft! Het is namelijk één van de koffiesoorten met maar heel weinig cafestol schrijft Het Voedingscentrum. Ook de Consumentenbond noemt dit gezondheidsvoordeel.

Koffie Hag

Als kind dronk ik altijd oploskoffie bij mijn oma, in een boerenbont kommetje. Mijn oma zette koffie met Koffie Hag. Dat is een caffeïnevrije koffie. Oma's koffie had zat in een grote glazen pot. Ze schepte een paar lepeltjes koffie hag in mijn kommetje, en mengde dat met suiker. Vervolgens goot ze er kokend heet water op. En ik vónd het toch lekker!

Elders werd Koffie Hag verkocht als Sanka koffie. Sanka was een afkorting van het Franse sans caffeïne.

Hier onder een oude commercial.

Oploskoffie: soorten en maten

Je kunt oploskoffie in verschillende verpakkingen kopen. Bijvoorbeeld in een glazen pot. Maar de laatste jaren wordt er ook steeds meer van deze soort koffie verkocht in handige zakjes. Je giet zo'n zakje in je kop, voegt heet water toe, en je hebt koffie. Deze koffie in zakjes, is bovendien in veel verschillende smaken verkrijgbaar. Denk aan capuccino en latte macchiato. Net als gewone koffie is dit type koffie ook verkrijgbaar in caffeïnevrije vorm. Het wordt trouwens ook wel instant koffie genoemd.

Waar kun je deze koffie kopen?

Dit type koffie is te koop in alle supermarkten. Van de Aldi en Lidl tot de Jumbo  en de Albert Heijn. Veel supermarkten hebben zelfs hun eigen merk. Bekende merken zijn Nescafé, Douwe Egberts en Buisman.

Oploskoffie Lidl

Oploskoffie van de Lidl wordt verkocht onder de naam Bellarom. Onderstaande pot kost is goed voor maar liefst 130 kopjes koffie!
oploskoffie lidl

Oploskoffie Aldi

Onderstaande pot van 100 gram oploskoffie van de Aldi kost 2,15

Oploskoffie AH

Een pot oploskoffie van Albert Heijn kost 5,39. Een stuk duurder dus dan de versies van Aldi en Lidl!

Samenvattend

Oploskoffie is een makkelijke en snelle manier om koffie te maken. Als je een pot koopt ben je bovendien ook nog eens voordelig uit. De leukste bonus is dat Het Voedingscentrum dit type koffie actief aanraadt als zijnde gezonde.
Je kunt het kopen in een pot, maar ook in doosjes met daarin zakjes. Een goed voorbeeld hiervan is de Nescafé variant. Populaire merken zijn Goudmerk, de huismerken van de Aldi en Lidl, en Douwe Egberts Gold.

Tot slot: veel mensen vinden dit type koffie een beetje slap. Dus als jij juist van 'een slappe bak' houdt dan is dit misschien wel wat voor jou!

Lees ook: Babycino en  Poedermelk voor de koffie?

Wat vind jij van oploskoffie?

Vergelijkbare berichten

32 reacties

 1. Wij kregen bij mijn oma ook oploskoffie, met een scheut koude! melk erbij. Dus zo'n lauw kopje "nep"koffie. Het hoorde echt bij mijn oma, ik zie haar nog rommelen in haar kleine keukentje, maar ik drink echt veel liever gewone koffie!

 2. Ik betaal trouwens €1,84 bij de Dekamarkt coor een doosje van 2 sticks en niet de prijs die bij het plaatje hoort in de link...Je kan zo'n kopje instant koffie ook opleuken met een klontje rietsuiker en een toef echte slagroom (al dan niet uit een goed merk slagroomspuitbus) met over de slagroom cacao en goed heet opdrinken.

 3. Ik noem oploskoffie vaak "campingkoffie" en dan smaakt het meteen (iets) beter. Als ik mensen oploskoffie aan moet bieden (koffie weer eens op...) zeg ik het er altijd wel bij - maar niemand meldt het als ik senseo voorgeschoteld krijg - en dat vind ik ook écht niet lekker. Inderdaad is de oplos véél beter dan 30 jaar terug, maar helemaal favoriet is het nog steeds niet, geef mij maar een gewoon met een apparaat gezette mok koffie!

 4. Campingkoffie klinkt inderdaad meteen beter! Het roept de sfeer op van vakantie en zon.

  Interessant punt over de Senseo. Anders dan oploskoffie vind ik Senseo geen punt. Terwijl veel mensen Senseo ook niet lekker vinden.

 5. Wij drinken ALTIJD Nescafe Espresso. Dat is oploskoffie en we vinden het lekkerder dan de meeste andere koffie die we elders (bij mensen thuis drinken). We krijgen regelmatig complimenten voor onze koffie. Het mooiste voorbeeld vond een paar jaar geleden plaats. Wij hadden thuis een feestje en ik liep rond om te vragen of mensen nog een kopje koffie wilden (met de pot Nescafe in mijn hand). Een man zei: ik wil graag nog een kopje koffie maar niet uit zo'n potje. Ik wil graag nog net zo'n lekker kopje koffie als dat eerste kopje koffie. Je snapt wel dat ik het geweldig vond om hem te vertellen dat dat de koffie uit dat potje was... Wij willen nooit meer anders en ik raad iedereen aan om het een keer te proberen: onze Nescaf'e met schuimlaagje vind ik veeeeel lekkerder dan koffie uit een koffiezetapparaat of een Senseo!

 6. Dat is wel een compliment voor je koffie inderdaad! Ook wel grappig dat iemand bij een lekker kopje koffie er dus van uit gaat dat het géén oploskoffie is.

  Ik kan me voorstellen dat je dit leuk vond!

 7. Ja! Het wordt gemaakt van granen (had je nooit geraden vast, gezien de naam, haha)
  Bijvoorbeeld van gerst, of van chicorei. Het smaakt echt heerlijk en is heel gezond en een goede vervanging voor koffie (er zit ook geen caffeine in natuurlijk). Vooral lekker met een flinke scheut rijstmelk 🙂

 8. Uit de reactie van Karin Westerbos blijkt maar weer: dat oploskoffie niet zou smaken zit gewoon tussen je oren! Ik merk het ook 'te vaak': bied ik het aan en zeg ik erbij dat het oploskoffie is, dan trekken de gasten een vies gezicht. Zeg ik er niks bij en krijgen ze het voor hun neus dan drinken ze het gewoon TOT DE BODEM op! En zeggen meestal dat ze het lekker vinden ook! Typisch natuurlijk... Zoals mensen tegenwoordig slow coffee lekker vinden, dat had je hen 10 jaar geleden ook niet moeten voorschotelen. Het lijkt er op dat het minder met goede smaak te maken heeft als wel met vooroordelen of hipheid. Hoelang is het ook alweer geleden dat mensen een vies gezicht trokken als je het had over koude thee? 😀

 9. Grandos Classical gevriesdroogde oploskoffie is echt lekker, pot van 200 gram kost 1,49 drink het al jaren, maar nu is het uit het assortiment van AH gehaald en blijft er alleen die vieze grandos express over, die is niet te nassen. Ik ga er van uit dat Grandos Classic weer terugkomt

 10. Grandos Classical gevriesdroogde oploskoffie is echt lekker, pot van 200 gram kost 1,49 drink het al jaren, maar nu is het uit het assortiment van AH gehaald en blijft er alleen die vieze grandos express over, die is niet te nassen. Ik ga er van uit dat Grandos Classic weer terugkomt

 11. Inderdaad, ik heb dezelfde ervaring. Gisteren de Grandos Express noodzakelijk geprobeerd en direct dezelfde dag nog weggegooid. Een zware achteruitgang van kwaliteit in vergelijking tot de Grandos Classical. Absoluut niet te drinken. Zeer slappe koffie en zeer slecht van smaak. Aan mij zijn ze nu een klant kwijt. Ik heb het ook gemeld aan Albert Heijn en er is een aantekening van gemaakt. De pot had ik overigens niet weg hoeven gooien vertelde een medewerkster me. Als ik niet tevreden was over het product had ik het gewoon terug mogen geven, ook al was de pot al geopend. De bon had ik ook niet meer, maar dan weet ik het voor de volgende keer.

 12. Iedereen moet gaan klagen bij AH, ik heb het net gedaan

  Grandos Classical moet gewoon terug in het schap, prima koffie voor een prima prijs!

 13. Grandos Café classical instant coffee is nergens meer te koop. Ik vind het een schandaal, dat ze een goeie koffie voor een slechte kwaliteit product vervangen . AH moet zich schamen, om zo met de klanten om te springen. Waar moet je klagen als klant bij AH??? Je wordt gewoon niet gehoord. Maar dit is niet het enige product(Grandos Café classical instant coffee) die goed van kwaliteit was, die vervangen is voor een zèèr slechte kwaliteit product. Ik hoop ook dat Grandos Café classical instant coffee weer terug in de schappen komt.

 14. Ik ben het helemaal eens. Nescafé Espresso oploskoffie is heerlijk en ik drink het al zo lang het op de markt is. Helaas heeft Nestlé onlangs dit product vervangen door Azero. Dat smaakt flauw en lost niet goed op. Heel vervelend. Ik heb hierover bij Nestlé een klacht ingediend. Ook doen! Wie weet helpt het.

 15. Wij doen op zondag altijd een kopje koffie verkeerd. Oploskoffie maar niet met water maar met gekookte melk, naar smaak eventueel suiker toevoegen en heeeeeerlijk. Soms voegen we ook een beetje cacao (nesquick) toe, een verassend lekkere combi.

 16. weet iemand wat de termen gold en milde enz betekenen. Ik zoek een niet zo sterke oploskoffie en dan lijkt mild me wel goed? Vroeger gebruikten we altijd Moccona gold en later AH gold dacht ik ? maar die heeft AH niet meer maar Nescafé gold smaakt ons niet zo

 17. Oploskoffie, lekker makkelijk. Maar wel verschil in smaak en sterkte tussen de diverse merken. Zelf ben ik gehecht aan HAG. Pittig genoeg maar niet te sterk. Helaas bijna nergens te koop 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *