Oploskoffie: wat is het, waar kun je het kopen en is het lekker?
Oploskoffie wordt vaak gezien als het minderwaardige neefje van ‘echte’ koffie. Persoonlijk vind ik deze soort koffie inderdaad minder lekker. Als ik ergens kom en iemand biedt me een kopje koffie aan, en gaat vervolgens in de weer met een zakje koffiepoeder, dan baal ik stiekem wel een beetje.
Dan had ik liever thee gehad eigenlijk.
Maar wat is oploskoffie eigenlijk?
Oploskoffie wordt gemaakt van vers gezette koffie. Vervolgens wordt daar koffie van gemaakt. Het is dus koffie in poedervorm. Door de vers gezette koffie te drogen ontstaan korreltjes of poeder. Dat drogen van de koffie kan op twee manieren: vries- of sproeidrogen. Vriesdrogen geeft het lekkerste resultaat. Grofweg zijn er twee soorten te koop:
1. Instant koffiepoeder
Instant koffiepoeder lost over het algemeen snel en gemakkelijk op in heet water. Het heeft een fijne textuur en kan goed worden gemengd voor een gladde koffie. Het poeder is handig in gebruik en kan snel worden bereid door simpelweg water toe te voegen. Dit maakt het ideaal voor even snel koffie maken. Je kunt het ook gebruiken als basis voor latte, cappuccino, en andere gemengde koffiedranken. Hieronder een voorbeeld van instant koffiepoeder van Starbuck zoals dat onder andere te koop is bij AH:
2. Koffiegranulaat
Koffiegranulaat heeft een grovere textuur dan poeder en biedt daardoor soms een meer robuuste smaakervaring, vergelijkbaar met vers gezette koffie. Het granulaat lost ook goed op in water, maar kan iets meer tijd nodig hebben om volledig te mengen vanwege de grovere structuur.
Vanwege de textuur kan koffiegranulaat is geschikter voor koffiedranken waarbij een iets meer uitgesproken koffiesmaak gewenst is, zoals zwarte koffie of Americano. Er zijn verschillende soorten koffiegranulaat beschikbaar, sommige met toevoegingen zoals melkpoeder, suiker of aroma’s. Hieronder een voorbeeld van koffiegranulaat. Je ziet dat dit grove korrels zijn:
Geschiedenis van oploskoffie
In 1901 kwam een Japanse wetenschapper in Chicago, op het idee van oploskoffie. George Constant Louis Washington werkte zijn idee verder uit, en in 1910 kwam het voor het eerst op de markt. Vervolgens nam Nescafé het op in hun assortiment en vanaf 1938 kon je het overal kopen in de VS.
Pas na WOII in Europa
Pas na de Tweede Wereldoorlog kon je het ook in Europa kopen. In 1954 kwam Douwe Egberts met Moccona oploskoffie in potjes van 50 gram. Steeds meer mensen kochten deze koffie, en rond 1975 gebruikte maar liefst 70% van de huishoudens wel eens deze soort koffie.
Hoe maak je oploskoffie?
Een kopje oploskoffie zetten is snel, en gemakkelijk. Deze soort koffie wordt dan ook een gemaksproduct genoemd. Je hoeft eigenlijk alleen maar water te koken, en dat giet je over de koffiekorrels heen. Maar het smaakt in de regel anders dan ‘gewone koffie’. Hoewel de kwaliteit van dit type koffie de laatste jaren wel verbeterd is!
Is oploskoffie gezond?
Koffie Hag
Als kind dronk ik altijd oploskoffie bij mijn oma, in een boerenbont kommetje. Mijn oma zette koffie met Koffie Hag. Dat is een cafeïnevrije koffie. Oma’s koffie had zat in een grote glazen pot. Ze schepte een paar lepeltjes koffie Hag in mijn kommetje, en mengde dat met suiker. Vervolgens goot ze er kokend heet water op. En ik vónd het toch lekker!
Elders werd Koffie Hag verkocht als Sanka koffie. Sanka was een afkorting van het Franse sans caffeïne.
Hier onder een oude commercial.
Oploskoffie: soorten en maten
Je kunt deze koffie in verschillende verpakkingen kopen. Bijvoorbeeld in een glazen pot. Maar de laatste jaren wordt er ook steeds meer van deze soort koffie verkocht in handige zakjes. Je giet zo’n zakje in je kop, voegt heet water toe, en je hebt koffie. Deze koffie in zakjes is bovendien in veel verschillende smaken verkrijgbaar. Denk aan cappuccino en latte macchiato. Net als gewone koffie is dit type koffie ook verkrijgbaar in cafeïnevrije vorm. Het wordt trouwens ook wel instant koffie genoemd.
Waar kun je deze koffie kopen?
Dit type koffie is te koop in alle supermarkten. Van de Aldi en Lidl tot de Jumbo en de Albert Heijn. Veel supermarkten hebben zelfs hun eigen merk. Bekende merken zijn Nescafé, Douwe Egberts en Buisman.
Oploskoffie Lidl
Oploskoffie Aldi
Oploskoffie AH
Soorten oploskoffie
Tegenwoordig heb je zelfs oploskoffie in allerlei smaken. Ik zet ze voor je op een rijtje:
- Wiener Melange: Een combinatie van koffie met warme melk, vergelijkbaar met een café au lait, vaak met een vleugje cacao.
- Cappuccino: koffie gemengd met melkpoeder en een cacaosmaak, om een romige, melkachtige koffie te creëren.
- Latte Macchiato: Een gelaagde koffiedrank met koffiepoeder, melkpoeder en een vleugje vanille.
- Espresso: Een sterkere, meer geconcentreerde variant met een intensere smaak.
- Mokka: koffiepoeder met een toevoeging van chocoladesmaak voor een zoetere en rijkere koffie-ervaring.
- Irish Coffee: koffiepoeder met een vleugje Ierse roomlikeur (vaak kunstmatig nagebootst).
- Vanille: koffiepoeder gearomatiseerd met vanillesmaak voor een zoetere koffiebeleving.
- Hazelnoot: koffiepoeder met een nootachtige hazelnootsmaak, die een extra dimensie aan de koffie geeft.
Wat is goede oploskoffie?
Smaken verschillen, en wat de één goede oploskoffie vindt, vindt iemand anders misschien helemaal niet zo lekker. Maar dat gezegd hebbende zijn er wel een aantal merken die bekend staan om hun koffie. En dan kun je denken aan merken als Nescafé, Jacobs,Douwe Egberts, Mount Hagen(biologische en fairtrade oploskoffie), Starbucks VIA, Kenco en het Duitse Tchibo.
Vuistregel: Goede oploskoffie lost goed op in water, zonder klontjes of resten achter te laten.
Voor wie koffie wil die zoveel mogelijk lijkt op ‘echte’ koffie is koffiegranulaat waarschijnlijk een betere keuze dan instant koffiepoeder. Koffiegranulaat heeft een grovere korrel, en heeft daardoor iets meer tijd nodig om goed op te lossen in water en te mengen.
Uitdrukking: Bij problemen drinken we oploskoffie
Wist je dat deze koffiesoort de inspiratie is voor de uitdrukking Bij problemen drinken we oploskoffie? Deze uitdrukking heeft twee betekenissen:
- Enerzijds is het een woordgrap: ‘oplos,’ van oplossingen bedenken en problemen oplossen.
- Anderzijds is het symbolisch voor het accepteren van een minder ideale oplossing als er geen betere alternatieven beschikbaar zijn.
Het leuke is dat er tasjes, tegeltjes en mokken te koop zijn met:’ Bij problemen drinken we oploskoffie’.
Problemen met oploskoffie
Bekende problemen met oploskoffie zijn dat de korrels niet goed oplossen en dat de smaak toch minder lekker is dan van ‘echte’ koffie. Daarnaast kampt deze koffie met een wat negatief imago. Ik moet bekennen dat ik zelf ook niet blij wordt als iemand mij deze koffie aanbiedt. En wat te denken van de gore oploskoffie die je bij sommige kappers krijgt…. Brrr! Dan heb ik liever helemaal geen koffie.
Oploskoffie recepten
Behalve er koffie mee maken kun je oploskoffie ook gebruiken in recepten, zoals onderstaand IJskoffie recept met oploskoffie
Ingrediënten voor IJskoffie met oploskoffie
- 2 theelepels koffiepoeder
- 2 theelepels suiker (of naar smaak, optioneel)
- 2 eetlepels warm water
- 200 ml melk (gewone melk of plantaardige melk zoals amandel- of sojamelk)
- IJsblokjes
- Eventueel slagroom en cacaopoeder voor garnering
IJskoffie recept met oploskoffie
Meng het koffiepoeder en suiker (indien gebruikt) in een glas met 2 eetlepels warm water. Roer goed totdat het poeder is opgelost.
Laat deze koffie afkoelen tot kamertemperatuur. Je kunt het eventueel in de koelkast plaatsen om het sneller te laten afkoelen.
Voeg de melk toe aan de afgekoelde koffie en roer goed door.
Vul vervolgens een glas tot de helft met ijsblokjes. Giet de koffiemelkmix over de ijsblokjes. Roer de ijskoffie goed door. Voeg eventueel een toefje slagroom toe bovenop de ijskoffie. Strooi wat cacaopoeder over de slagroom voor een extra smaakaccent.
Dessert met oploskoffie recept: Oploskoffie Panna Cotta
Ingrediënten voor dessert met oploskoffie
- 250 ml slagroom
- 250 ml melk
- 4 eetlepels suiker
- 2 theelepels oploskoffiepoeder
- 1 theelepel vanille-extract
- 2 gelatineblaadjes (of 2 theelepels gelatinepoeder)
- Cacaopoeder (optioneel, voor garnering)
Instructies voor Panna Cotta met koffiepoeder
- Week de gelatineblaadjes in koud water tot ze zacht zijn. Als je gelatinepoeder gebruikt, volg dan de instructies op de verpakking om het poeder op te lossen in een beetje water.
- Giet de slagroom en melk in een pan op middelhoog vuur.
- Voeg de suiker toe en roer tot de suiker is opgelost
- Voeg het koffiepoeder toe aan de warme room en melk.
- Roer goed door tot het poeder volledig is opgelost.
- Roer de vanille-extract door het roommengsel. Knijp overtollig water uit de geweekte gelatineblaadjes en voeg ze toe aan het warme roommengsel. Roer goed door tot de gelatine volledig is opgelost.
- Giet het mengsel in kleine dessertvormpjes of glazen. Laat ze afkoelen tot kamertemperatuur en zet ze vervolgens minstens 4 uur in de koelkast om op te stijven.
Serveren:
Haal de panna cotta uit de vormpjes door ze voorzichtig om te keren op een bord. Garneer met een beetje cacaopoeder voor een mooie presentatie.
Dit recept geeft je een romige en fluweelzachte panna cotta met een subtiele hint van koffie, perfect als elegant dessert na een maaltijd of voor speciale gelegenheden.
Samenvattend
Tot slot: veel mensen vinden dit type koffie een beetje slap. Dus als jij juist van ‘een slappe bak’ houdt dan is dit misschien wel wat voor jou!
Leestips
- Babycino en
- Poedermelk voor de koffie?
- Lidl oploskoffie review
- Buisman Latte Macchiato in een pot vs. Buisman Latte Macchiato in zakjes
Wat vind jij van oploskoffie?
Wij kregen bij mijn oma ook oploskoffie, met een scheut koude! melk erbij. Dus zo'n lauw kopje "nep"koffie. Het hoorde echt bij mijn oma, ik zie haar nog rommelen in haar kleine keukentje, maar ik drink echt veel liever gewone koffie!
Als kind kreeg ik van mijn oma ook oploskoffie. Koffie Hag met suiker in een boerenbont kommetje, en dan kokend heet water er bij. En ik vond het destijds heerlijk!
Espresso in staafjes is prima te drinken en ik heb altijd een doosje met 25 staafjes koffie in huis. Met die kwaliteit is niks mis.
https://www.boodschappenxl.nl/shop.aspx?steID=3&catID=41222
Ik betaal trouwens €1,84 bij de Dekamarkt coor een doosje van 2 sticks en niet de prijs die bij het plaatje hoort in de link…Je kan zo'n kopje instant koffie ook opleuken met een klontje rietsuiker en een toef echte slagroom (al dan niet uit een goed merk slagroomspuitbus) met over de slagroom cacao en goed heet opdrinken.
Ik drink geen oploskoffie ik vind het niet lekker , voor mijn man heb ik granen koffie van de natuurwinkel die vind dat wel lekker.
Ik noem oploskoffie vaak "campingkoffie" en dan smaakt het meteen (iets) beter. Als ik mensen oploskoffie aan moet bieden (koffie weer eens op…) zeg ik het er altijd wel bij – maar niemand meldt het als ik senseo voorgeschoteld krijg – en dat vind ik ook écht niet lekker. Inderdaad is de oplos véél beter dan 30 jaar terug, maar helemaal favoriet is het nog steeds niet, geef mij maar een gewoon met een apparaat gezette mok koffie!
Granen koffie kende ik nog niet. Begrijp ik goed dat dit koffie is die niet van koffiebonen wordt gemaakt?
Campingkoffie klinkt inderdaad meteen beter! Het roept de sfeer op van vakantie en zon.
Interessant punt over de Senseo. Anders dan oploskoffie vind ik Senseo geen punt. Terwijl veel mensen Senseo ook niet lekker vinden.
Liever heb ik mijn koffie zonder chemische slagroom. Spuitbusslagroom dat zou moeten worden gemeld..
Wij drinken ALTIJD Nescafe Espresso. Dat is oploskoffie en we vinden het lekkerder dan de meeste andere koffie die we elders (bij mensen thuis drinken). We krijgen regelmatig complimenten voor onze koffie. Het mooiste voorbeeld vond een paar jaar geleden plaats. Wij hadden thuis een feestje en ik liep rond om te vragen of mensen nog een kopje koffie wilden (met de pot Nescafe in mijn hand). Een man zei: ik wil graag nog een kopje koffie maar niet uit zo'n potje. Ik wil graag nog net zo'n lekker kopje koffie als dat eerste kopje koffie. Je snapt wel dat ik het geweldig vond om hem te vertellen dat dat de koffie uit dat potje was… Wij willen nooit meer anders en ik raad iedereen aan om het een keer te proberen: onze Nescaf'e met schuimlaagje vind ik veeeeel lekkerder dan koffie uit een koffiezetapparaat of een Senseo!
Dat is wel een compliment voor je koffie inderdaad! Ook wel grappig dat iemand bij een lekker kopje koffie er dus van uit gaat dat het géén oploskoffie is.
Ik kan me voorstellen dat je dit leuk vond!
Ja! Het wordt gemaakt van granen (had je nooit geraden vast, gezien de naam, haha)
Bijvoorbeeld van gerst, of van chicorei. Het smaakt echt heerlijk en is heel gezond en een goede vervanging voor koffie (er zit ook geen caffeine in natuurlijk). Vooral lekker met een flinke scheut rijstmelk 🙂
Weet er iemand of Douwe Egberts nog de Black oploskoffie heeft?
Ik gebruik oploskoffie vooral om ijskoffie te maken zomers.
Uit de reactie van Karin Westerbos blijkt maar weer: dat oploskoffie niet zou smaken zit gewoon tussen je oren! Ik merk het ook 'te vaak': bied ik het aan en zeg ik erbij dat het oploskoffie is, dan trekken de gasten een vies gezicht. Zeg ik er niks bij en krijgen ze het voor hun neus dan drinken ze het gewoon TOT DE BODEM op! En zeggen meestal dat ze het lekker vinden ook! Typisch natuurlijk… Zoals mensen tegenwoordig slow coffee lekker vinden, dat had je hen 10 jaar geleden ook niet moeten voorschotelen. Het lijkt er op dat het minder met goede smaak te maken heeft als wel met vooroordelen of hipheid. Hoelang is het ook alweer geleden dat mensen een vies gezicht trokken als je het had over koude thee? 😀
Mijn vader dronk altijd koude thee, zonder vies gezicht. Maar tja, dat was zijn benaming voor een glas whisky. ha,ha.
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Grandos Classical gevriesdroogde oploskoffie is echt lekker, pot van 200 gram kost 1,49 drink het al jaren, maar nu is het uit het assortiment van AH gehaald en blijft er alleen die vieze grandos express over, die is niet te nassen. Ik ga er van uit dat Grandos Classic weer terugkomt
Grandos Classical gevriesdroogde oploskoffie is echt lekker, pot van 200 gram kost 1,49 drink het al jaren, maar nu is het uit het assortiment van AH gehaald en blijft er alleen die vieze grandos express over, die is niet te nassen. Ik ga er van uit dat Grandos Classic weer terugkomt
Inderdaad, ik heb dezelfde ervaring. Gisteren de Grandos Express noodzakelijk geprobeerd en direct dezelfde dag nog weggegooid. Een zware achteruitgang van kwaliteit in vergelijking tot de Grandos Classical. Absoluut niet te drinken. Zeer slappe koffie en zeer slecht van smaak. Aan mij zijn ze nu een klant kwijt. Ik heb het ook gemeld aan Albert Heijn en er is een aantekening van gemaakt. De pot had ik overigens niet weg hoeven gooien vertelde een medewerkster me. Als ik niet tevreden was over het product had ik het gewoon terug mogen geven, ook al was de pot al geopend. De bon had ik ook niet meer, maar dan weet ik het voor de volgende keer.
Altijd vervelend als ze een lekker product uit de schappen halen. Hopelijk komt de Grandos Classic inderdaad weer terug b brave!
Iedereen moet gaan klagen bij AH, ik heb het net gedaan
Grandos Classical moet gewoon terug in het schap, prima koffie voor een prima prijs!
Grandos Café classical instant coffee is nergens meer te koop. Ik vind het een schandaal, dat ze een goeie koffie voor een slechte kwaliteit product vervangen . AH moet zich schamen, om zo met de klanten om te springen. Waar moet je klagen als klant bij AH??? Je wordt gewoon niet gehoord. Maar dit is niet het enige product(Grandos Café classical instant coffee) die goed van kwaliteit was, die vervangen is voor een zèèr slechte kwaliteit product. Ik hoop ook dat Grandos Café classical instant coffee weer terug in de schappen komt.
Wat vervelend dat je je lekkere koffie bent kwijtgeraakt inde schappen Anoniem. Hopelijk komt het weer terug.
Volgens mij kun je Grandos Classic nog online bij AH bestellen
Nescafe gold vindt ik heerlijk met melk
Hoera, Grandos Classical is er weer bij AH. Tegelijk 4 potten ingeslagen! Véél lekkerder dan de Grandos Express.
jullie zijn gewoon focking skeer, grandos express is gewoon 4x duurder en 4x beter. f*ck de haters
Ik ben het helemaal eens. Nescafé Espresso oploskoffie is heerlijk en ik drink het al zo lang het op de markt is. Helaas heeft Nestlé onlangs dit product vervangen door Azero. Dat smaakt flauw en lost niet goed op. Heel vervelend. Ik heb hierover bij Nestlé een klacht ingediend. Ook doen! Wie weet helpt het.
Wij doen op zondag altijd een kopje koffie verkeerd. Oploskoffie maar niet met water maar met gekookte melk, naar smaak eventueel suiker toevoegen en heeeeeerlijk. Soms voegen we ook een beetje cacao (nesquick) toe, een verassend lekkere combi.
weet iemand wat de termen gold en milde enz betekenen. Ik zoek een niet zo sterke oploskoffie en dan lijkt mild me wel goed? Vroeger gebruikten we altijd Moccona gold en later AH gold dacht ik ? maar die heeft AH niet meer maar Nescafé gold smaakt ons niet zo
Oploskoffie, lekker makkelijk. Maar wel verschil in smaak en sterkte tussen de diverse merken. Zelf ben ik gehecht aan HAG. Pittig genoeg maar niet te sterk. Helaas bijna nergens te koop 🙁