Koffietijd

koffietijd

Elke ochtend breng ik de kinderen naar school en haast me dan naar huis om aan het werk te gaan. Zo rond half negen neem ik plaats achter de computer, en rond een uur of tien is het dan: koffietijd!

Dan lepel ik twee schepjes Douwe Egberts koffie in het koffiefilter, en voeg water bij voor drie kopjes koffie. Ik schil een appel, en snijd een stukje Friesche Kruidreep koek af. Op het schoteltje leg ik twee cupjes melk, en dat leg ik allemaal op een dienblaadje. Dan neem ik plaats in mijn grote bruine, nepleren fauteuil en geniet van mijn koffietijd.

Als fulltime thuisblijfmoeder/wahm, ben ik immers de enige die kan bepalen wanneer het tijd is voor een pauze, en het is verleidelijk om steeds maar door te ploeteren. Tien uur 's ochtends heb ik daarom officieel tot koffietijd verklaard, en ik geniet daar altijd erg van.

Koffietijd: het programma

Dat 'koffietijd' een bekend fenomeen is in Nederland blijkt wel uit het feit dat er zelfs een gelijknamig programma is, dat mikt op 'gezelligheid'. Ik kijk het nooit omdat ik overdag tv kijken geen optie vind, maar de insteek van het programma kan ik wel waarderen. Ook de begintune speelt in op het verlangen naar een moment van rust en gezelligheid.

Overspel is niet gezellig

In dat verband was ik geïntrigeerd door een krantenkop in de Telegraaf van journaliste Wilma Nanninga met als titel: 'Overspel is niet gezellig'. Daarin berichtte Wilma Nanninga van het ontslag van Bas Westerveel als presentator van Koffietijd.

Ik moest lachen toen ik las:

'Menig huisvrouw die in de ochtend de gezelligheid van het programma opzoekt, verslikte zich in haar koekje bij zijn openbare biecht dat hij verliefd is op een andere vrouw.'

Ik vond de manier waarop de Nederlandse huisvrouw hier wordt neergezet grappig, en ik kan de makers van koffietijd geen ongelijk geven. Gezien de doelgroep van Koffietijd, ben je als schuinsmarcherende man aan het verkeerde adres!

Leestips

Douwe Egberts punten sparen

Bakkie troost

Heb jij een officiële koffietijd?
En wat vind jij van het ontslag van Bas Westerveel?
Kijk jij naar het programma koffietijd?

Vergelijkbare berichten

17 reacties

 1. Vanmorgen even meegefietst met m'n zoon, is al 11 maar er lag zoveel sneeuw hier. Het was koud op de fiets, dus nu even opwarmen met koffie bij de computer. Vroeger lustte ik geen koffie, maar nu met veel warme melk erbij, leer ik het drinken. Overdag kijk ik geen televisie, Koffietijd ken ik niet. Heet ie trouwens niet Bas WesterWeel i.p.v. WesterVeel??

 2. Meestal heb ik om 10 uur ook koffie voor mezelf maar ik ben mezelf niet altijd trouw (mijn man overigens wel ;-), dus van mij mag Bas vertrekken.... Ik ken overigens dat hele programma niet, heb overdag nooit tv aan. Als ik iets geestdodend vind, zijn het de programma's van overdag. Zo veel "niets" op tv, daar hebben wij huisvrouwen toch geen tijd voor! Dus ik weet echt niet voor welke doelgroep ze deze programma's maken.

 3. Ik ken het wel, maar kijk het nooit. Ik ben een ochtendmens en ik ben altijd hard aan het werk, zodat ik 's middags wat voor mezelf kan gaan doen. Ik ben ook niet het type dat overdag voor de tv zit. Ik drink koffie als ik opsta. De rest van de dag tussendoor. En 's avonds om 8 uur gezellig met Husband.

  Liefs Frederique

 4. We houden redelijk de (bijna uitgestorven) algemene nederlandse koffiemomenten aan, iets aangepast aan manlief's rooster. Ik wacht hem in de vroege dienst op met koffie, in de late dienst drinken we samen koffie nadat een van ons zoonlief naar school heeft gebracht en ook 's avonds om 8 uur is koffietijd. We kijken dan geen tv en gaan samen in de kamer zitten en spreken de dag door of de plannen voor die dag. Echt aandacht voor elkaar dus. Op de achtergrond meestal hardrock muziek, die ook voor gespreksstof zorgt soms 😉 Manlief weet veel over bands ed.
  Als ik alleen ben verkies ik toch het gezelschap van de blogjes tijdens het nuttigen van mijn bakkie. Soort surrogaat-collega's 😉 Ik ken in het echte leven geen voltijds huisvrouwen, helaas. Iedereen werkt.
  Bas ken ik niet, tv kijk ik overdag niet of er moet iets belangrijks zijn zoals een ramp/aanslag/verkiezingen oid. Ken het programma ook niet. Gok dat het zich toch richt op oudere vrouwen?

 5. Je hebt gelijk om er een tijd op te zetten voor je kopje koffie!
  Ik vergeet zelfs dikwijls te eten
  als ik thuis aan het werken ben...
  Goed idee zo een vast tijdstip...
  Bas Westerveel ken ik niet dus over zijn ontslag kan ik geen mening geven 🙂
  heel veel liefs vanuit een besneeuwd België

 6. Hahahahaha och jee, dat is wel heel lang geleden hoor dat ik het keek nog, en ja ook als het even kon elke dag toen... De opkomst met Mireille en Hans... toen zij stopten, was ik al ergens gestopt denk ik, maar ik dronk toen nog meer thee, lol

  Nu, als ik wakker wordt? Dan is het eerste wat ik doe koffie zetten, dus hangt het ervan af hoe laat ik wakker ben dat ik mijn eerste 2 bakkies drink. Nu ga ik zo, nu ik gegeten heb mijn volgende 2 bakkies zetten en dat is het dan!

  X

 7. Zo gauw als ik ben op gestaan drink ik mijn bakkie koffie. En dat is dan ook gelijk mijn enige bakkie koffie voor de dag. Waar ik dan ook heel erg intens van geniet. Zonder koekje, want ik houd niet van koekjes. Geef mij maar liever een zak chips. Maar goed, dat is wel erg overdreven zo 's ochtends vroeg. Hihihi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *