Koffie to go versus Koffie to stay, oftewel gewoon thuis koffie drinken!

Wie kent niet het principe van coffee to go! Kijk alleen maar eens om je heen op treinstations en in de trein. Menigeen loopt met een beker koffie in de hand. Koffie drinken is al heel lang niet meer iets dat je alleen maar thuis doet. Het is ook iets dat je ‘on the go’ doet. En sinds de opkomst van Starbucks en heuse barista’s, werd Koffie to go steeds populairder.
Waarom is koffie to go zo populair?
Ergens kan het mij verwonderen: waarom is koffie to go zo populair? Zit in de term ’to go’ niet al een gevoel van haast besloten? Is het niet veel fijner om gewoon rustig een kopje koffie te drinken? De reden is simpel:
Koffie to go is zo populair geworden omdat we steeds drukker en mobieler zijn gaan leven.
Coffee to go speelt in op de behoefte om ook onderweg van koffie te kunnen genieten, zonder dat je hoeft te gaan zitten in een café.
- Vooral op treinstations, in de trein, op het werk en onderweg is er weinig tijd voor een rustig koffiemoment. Een beker koffie die je mee kunt nemen, sluit daar perfect bij aan.
- Vanaf de jaren ’90 en begin 2000 verspreidden koffieketens zoals Starbucks zich wereldwijd. Zij introduceerden niet alleen verschillende koffiesoorten, maar ook het concept van een koffie die je snel mee kunt nemen.
- Coffee to go werd ook een statussymbool en lifestyle-item: lekker, trendy én praktisch. Het maakte koffie drinken onderdeel van het dagelijks ritme buitenshuis.
- Wegwerpbekers, handige deksels en branding maakten koffie to go visueel aantrekkelijk en makkelijk voor massaconsumptie.
Het concept van koffie to go ontstond in de VS rond de jaren ’80 en groeide wereldwijd sterk in de jaren ’90 en 2000, mede door de opkomst van internationale koffieketens en het drukker worden van stedelijk leven. In Nederland werd het fenomeen vooral populair vanaf de vroege jaren 2000, toen ketens zoals Starbucks voet aan de grond kregen en lokale koffiebarretjes het ook gingen aanbieden.
Coffee to stay is ook fijn en lekker!
Maar persoonlijk ben ik ook nog steeds dol op thuis koffie drinken. Gewoon in alle rust, uit een mooi kopje dat op een schoteltje staat.
Gewoon, koffie to stay.
En daarover gaat deze post. Hoe maak je Koffie to stay, en wat heb je daarvoor nodig?
Koffie to stay: zo doe je dat!
Je hoeft geen barista te worden!
Allereerst is het goed om te weten dat je geen speciale opleiding nodig hebt, of een cursus tot barista om thuis lekkere koffie te zetten. Met de juiste apparatuur kom je een heel eind! Vroeger, toen ik niet goed wist hoe je koffie moest zetten, vond ik om die reden een Senseo erg handig. Daarmee kon ik het niet fout doen.
Ken jezelf: weet hoe jij je koffie lekker vindt!
Het is de kunst om van jezelf te weten hoe jij je koffie graag drinkt. Houd je van een straffe espresso? Dan is bijvoorbeeld een Jura espressomachine handig voor jou. Daarmee wordt het makkelijk om thuis espresso te maken. Maar het kan ook zijn dat je geniet van een kopje Senseo koffie. In dat geval is een Senseo voor jou de juiste apparatuur. Ik zet mijn koffie altijd met een Douwe Egberts koffiefilterapparaat. Dat past bij mijn smaak.
Presentatie is goud waard!
Het is de kunst om jouw coffee to stay, jouw kopje koffie thuis, zo te presenteren dat het goed voelt. Maak er een klein feestje van. Zo presenteer ik mijn dagelijkse kopje koffie altijd op een dienblad met daarop: een schoteltje met 6 pepernoten of citroencake, suiker, een klein Picardieglas met ananasstukjes op eigen sap, een sierlijk kopje en schotel voor de koffie, koffiemelk en een waxinelichtje dat ik aansteek. In de lente en zomer vervang ik het waxinelichtje met een bloem:

Zo voelt mijn kopje koffie echt als een rustig moment, waarvoor ik de tijd mag nemen. Het is elke dag weer een fijne traktatie aan mezelf.

