Poedermelk voor de koffie?

melkpoeder

Als ik ergens op bezoek ga, en ik krijg poedermelk bij de koffie, dan baal ik stiekem altijd een beetje.

Ik snap wel wat er handig aan is: als je zelf geen koffiemelk gebruikt. Dan is het lekker lang houdbaar, maar persoonlijk let ik er altijd op dat ik bezoek echte koffiemelk bied. Behalve poedermelk wordt het goedje ook wel 'creamer', 'melkpoeder'en 'koffiemelkpoeder' genoemd.

Creamer ≠ melkpoeder

Ook al vond ik het vies, ik dacht altijd wel dat poedermelk, echte melk was maar dan in gedroogde vorm. Het heet toch niet voor niks poedermelk?!

Maar toen las ik in de Consumentengids dat zogenaamde creamer niet uit melk bestaat maar uit glucosestroop en plantaardig vet van een oliepalm of kokosnoot. En omdat olie niet zo maar mengt met je koffie, hebben ze er emulgatoren en stabilisatoren bij in gemengd. Getver! Als ik dat zo lees dan heb ik al gegeten en gedronken.

Creamer is dus geen poedervormige melk, maar een nagemaakt melkpoeder.

En alsof dat al niet genoeg in het nadeel van creamer spreekt, zitten er ook nog meer calorieën in! Met één lepeltje poedermelk krijg je met de meeste koffiecreamers 15 calorieën binnen. Ter vergelijking: als je halfvolle melk gebruikt dan zit je onder de 10 calorieën.

Kaffeeweisser en Whitener

Over de grens noemen ze het beestje beter bij haar naam: de Duitsers noemen het eerlijk 'Kaffeeweisser' en de Engelsen zeggen 'Whitener': het maakt je koffie lichter. En dat is het dan ook wel.

Verwarrend: termen Creamer en melkpoeder worden door elkaar gebruikt!

In de volksmond worden de termen creamer en melkpoeder door elkaar gebruikt, maar het zijn feitelijk dus twee verschillende dingen. Melkpoeder is wel degelijk melk in poedervorm! Melkpoeder is namelijk melk waaraan water is onttrokken zodat er droge stof overblijft.

Wat ik me nu afvraag is waarom we dan niet écht melkpoeder in onze koffie doen, in plaats van die creamer? Weet iemand dat? Zou dat met kosten te maken hebben?

Reclame in mijn hoofd...

Door het schrijven van deze post heb ik nu steeds die reclame in mijn hoofd: 'Een lepeltje Completa in je koffie, maakt je koffie pas compleet!' Herinner jij deze nog?

Hoe denk jij over creamer?

Vergelijkbare berichten

38 reacties

 1. Je proeft het niet, hooguit dat het wat voller smaakt, maar dat vind ik wel lekker. Ik zou zeggen: probeer het eens!

  Net zoals pannenkoeken gemaakt met karnemelk: heerlijk! Dat zure proef je niet meer, maar het luchtige blijft wel. Ik gooi alle neutrale zuivel (dus niet de vanillevla.....) waarmee ik zo gauw niets weet te doen, door pannenkoekenbeslag of quichevulling.

 2. joh dit wist ik helemaal niet. Ik ben ook geen koffiedrinker, maar voor als er mensen komen die wel koffie drinken heb ik van die cupjes met koffiemelk in de kast staan. Die blijven ook lang goed en ik hoef niet meteen zo'n groot pakje te openen voor een of twee kopjes koffie.

 3. Hier in België op kantoor krijg je alleen halfvolle houdbare melk uit de koelkast door je koffie. Gelukkig drink ik zwart.

  Vraagje: waarom gooien jullie geopende flesjes koffiemelk weg? Dat kan prima door het pannenkoekenbeslag! Of door de vulling van de quiche, of door de saus voor de lasagne......

 4. Ik geloof dat ik het bij Valhalla had gelezen dat het in de koffie lekker zou zijn, en het bevalt me erg goed.

  Of jij het wel of niet kan gebruiken hangt af van je verdere leefstijl, het KAN wel passen in een goed cholestorol verlagend dieet als de rest ook maar goed is. Ben je er voor onder behandeling?

 5. Zelf drink ik mijn koffie zwart, dit is ontstaan in de periode dat ik voor mijn werk veel op de weg was, en de meest gore varianten van melk in mijn koffie kreeg 🙁

  Bij ons krijgt bezoek altijd een scheutjes ongeklopte slagroom in de koffie, ik houd niet van halfvolle en magere producten.

 6. Is koffiemelk typisch Nederlands? Daar verdienen slimme fabrikanten hier dus weer geld aan! Gewoon een overbodig product verzinnen, en slim in de markt zetten, zoals koffiemelk.

  Ik weet eigenlijk niet eens waarom ik niet gewone melk gebruik, nu ik er over nadenk….

 7. Ik doe gewoon een beetje halfvolle melk in mijn koffie. Smaakt perfect. En in België kent men nauwelijks koffiemelk,en zeker geen creamer.
  Have a nice day!

 8. De beste tip uit al deze reacties vind ik nog wel die van Lot die een halve theelepel roomboter door de koffie roert. Dat ga ik zo meteen proberen. Wel veel calorieen, maar vast heel lekker. Bedankt!

 9. Hier wel creamer, áltijd..en ik vind het lékker. Veel romiger dan wanneer je poedermelk zou gebruiken. Ik heb weleens gehoord dat creamer ontploft als je er een lucifer aan houdt ...hahahaa 😀 Heb het zelf nog niet geprobeerd...

 10. Ik koop regelmatig pakken poedermelk in Frankrijk, daar gebruiken ze het ook om gewone melk mee te maken.

  Het klontert inderdaad vrij snel en er ligt ook altijd een laagje onderin mijn kopje als ik niet goed roer.

  Tegenwoordig drink ik mijn koffie met een hald theelepeltje roomboter, heerlijk romig!

 11. Als ik het zo lees ben ik alleen maar blij dat ik zwarte koffie drink. Maar voor bezoek ook alleen maar poeder in huis... misschien toch maar eens melkcupjes aanschaffen...
  Ik wens je een heel mooie nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

 12. blijkt dat ik een vreemde ben ik vind koffiemelk niet lekker in mijn koffie maar wel dus coffiecreamer.
  al moet ik wel zeggen niet te veel want ik proef altijd suiker.

 13. Ik herinner me trouwens nog van mijn basisschoolperiode dat we pyromaantje speelden met Completa. Het was nl. lekker brandbaar. Tja, we hadden toen nog geen bakken vol duur speelgoed, dan word je creatief met speelgoed zelf verzinnen:-)

 14. Mijn partner haat koffiemelk, omdat het meestal koud uit de koelkast komt en de koffie doet afkoelen. (Mijn koffie koud laten worden is dan ook de grootste zonde die ik in zijn ogen kan begaan).

  Als ik me goed herinner waren de laatste zinnen van het reclameliedje dan ook 'houdt het pittig en ook lekker heet'. Kijk, daar hebben we 'm. Koffiemelk doet de koffie afkoelen. Pure melkpoeder klontert in de koffie en dat vindt ook niemand lekker. Mijn partner gebruikt hete melk uit een steelpannetje voor zijn koffie. Maar we hebben wel eens meegemaakt dat iemand dat weer niet lustte en de koffie liet staan. Sommige mensen lusten geen opgewarmde melk, ook niet in de koffie. Vinden ze te weeig, denk ik.

 15. hier word heel weinig koffie gedronken ,dus werd er regelmatig bijna volle koffiemelkflesjes weggegooid, nu koop ik van die kleine cupjes en heb ik wat koffiemelkpoeder als back up.

 16. Hier ook geen koffiemelk. Voor de koffie wordt gewone melk gekookt en als ik iedereen mag geloven is dat vele malen lekkerder dan de flesjes en cupjes koffiemelk die ze elders krijgen. Ik zelf lust geen koffie dus durf het niet te zeggen.
  Ingrid

 17. hmm ik heb als ik eraan denk van die cupjes koffiemelk, niemand drinkt hier in huis koffie behalve de visites, en heel soms een puber. En anders kunnen de koffie drinkers een scheutje gewone melk krijgen ( opgeklopt en warm) door de koffie.
  Ik baalde ervan steeds flesje koffiemelk weg te moeten gooien.

 18. nog eentje van nog langer geleden die altijd weer in mn hoofd komt: "doedoedoedoedoedoe, kant en klaar, doedoedoedoedoedoe, kant en klaar, doedoedoedoedoedoe, kant en klaar, vraag een catalogus van kant en klaar"

 19. ja gek is hoe sommige reclames een leven lang in je hoofd blijven hangen he
  net als: "moe moe, ma ma, we krijgen domovla" (zing ik nog steeds onder de douche)
  en:"tova in de yoghurt, tova op het ijs ......."
  (bestaat tova überhaupt nog?

  verse koffie en koffiemelk heb ik ook niet meer in huis.
  Vroeger vond ik dat ik dat moest hebben vanwege de gastvrijheid, maar als er 2x in het jaar iemand in mijn huis komt die koffie drinkt dan is het veel.
  Ik kon de rest iedere keer weg gooien.
  Dan kies je voor "makkelijk" maar vooral voor houdbaar.
  Ik heb vier smaken oploskoffie in zakjes in huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *