Cafeïnevrije koffie met de Zwitserse watermethode

cafeïnevrije koffie

Welke merken koffie werken met de watermethode voor cafeïnevrije koffie?? Oftewel welk koffiemerken hebben cafeïnevrije koffie die is gemaakt zonder chemicaliën. Deze vraag stuurde iemand mij! Ik ging op zoek naar het antwoord. Maar eerst: wat is de ‘watermethode’?

Cafeïnevrije koffie met de watermethode

De watermethode is een manier waarmee cafeïne uit koffiebonen wordt gehaald. Op die manier krijg je cafeïne arme koffie.

Cafeïnevrije koffie mag wettelijk niet meer dan 0,1% cafeïne bevatten.

Deze watermethode voor cafeïne extractie werd in de jaren 30 van de vorige eeuw in Zwitserland ontwikkeld. Op Wikipedia wordt de watermethode uitgelegd:
  1. Ongeroosterde koffiebonen worden geweekt in heet water.
  2. De cafeïne komt vrij en wordt opgenomen in het water.
  3. Vervolgens worden de bonen uit het water gevist.
  4. Het water wordt door een koolstoffilter gepompt die cafeïnemoleculen tegenhoudt.
  5. Dit levert een ‘gearomatiseerd water’ op dat vervolgens opnieuw in een tank met nieuwe koffiebonen wordt gedaan.
  6. Omdat het water verzadigd is met koffiearoma’s wordt dit keer alleen de cafeïne opgenomen.
  7. De bonen worden opgevist en gedroogd.
De watermethode wordt net zo lang herhaald tot 99,9% van de cafeïne eruit is. Het voordeel zou zijn dat de smaak en geur van de koffie intact blijft. Tegenwoordig wordt de watermethode alleen nog gebruikt in een fabriek in Vancouver in Canada. Een nadeel van de watermethode is dat hij niet zo duurzaam is: er wordt heel veel water gebruikt, en een groot deel van de koffiebonen wordt weggegooid.

Cafeïnevrije koffie met de watermethode: welke merken verkopen dit?

Van sommige koffiemerken kon ik informatie over het al dan niet gebruiken van de watermethode online vinden. Zoals van Marcafè hieronder.

Marcafè Decaffeinato 1000 gram

Marcafè Decaffeinato 1000 gram

Maar bij de meeste koffiemerken niet. Dus die heb ik gemaild! Hieronder een overzicht van koffiemerken en of ze wel of niet gebruikmaken van de watermethode.

Nescafé: cafeïnevrije met de watermethode

Nescafé gebruikt de watermethode!
nescafé caffeïnevrije koffie

Douwe Egberts

Douwe Egberts gebruikt niet de watermethode, maar ‘de kritische CO2 methode of de dichloormethaan methode -DCM. Alle decafeïneer processen die JDE gebruikt voldoen aan de Europese voedselveiligheidswetten en regelgeving. ‘

Simon Lévelt

Ook Simon Lévelt gebruikt niet de watermethode. Zij gebruiken de ‘kritische koolzuurmethode’ om cafeïnevrije koffie te maken.

Beukenhorst koffie: cafeïnevrije met de watermethode

Beukenhorst koffie is inderdaad cafeïnevrij gemaakt met de watermethode!

cafeïnevrije koffie beukenhorst

Kanis & Gunnink

Kanis & Gunnink cafeïnevrije koffie wordt gemaakt met ‘de kritische CO2 methode of de dichloormethaan methode -DCM. ‘

Illy koffie

Illy koffie antwoordde als volgt op mijn vraag:

‘Onze koffie wordt inderdaad cafeïnevrij gemaakt door middel van de Zwitserse watermethode. De groene koffiebonen worden geweekt in heet water. De verkregen koffie, zonder cafeïne maar met behoud van alle aromatische stoffen, wordt gebrand met een speciaal ontwikkeld proces en vervolgens gemalen en onder druk gezet in het traditionele illy-blikje. Met water cafeïnevrije koffie onderscheidt zich doordat de geur en de smaak van de koffie in tact blijft.’

Cafeïnevrije koffiebonen Lidl

Zoek je cafeïnevrije koffiebonen van de Lidl? Op hun website vind je deze cafeïnevrije filterkoffie van het merk Bellarom:

cafeïnevrije koffiebonen lidl

Maar cafeïnevrije koffiebonen die je nog moet malen zie ik helaas niet op de Lidl website. Bij de Hema vind je ook geen cafeïnevrije koffiebonen.

Cafeïnevrije oploskoffie Lidl

Helaas, ook cafeïnevrije oploskoffie vind je niet bij de Lidl. Lidl oploskoffie vind je in de smaken Classic en Gold. Maar niet in decafé.

Kun je thuis zelf cafeïnevrije koffie maken?

Je kunt helaas niet zelf volledig cafeïnevrije koffiebonen maken thuis. Daarvoor heb je namelijk professionele apparatuur nodig. Het simpelste is dus gewoon decafé te kopen. Daarnaast kun je het volgende doen om je cafeïne-inname te verminderen.

  1. Kies van nature minder cafeïnerijke koffiebonen: Sommige bonensoorten, zoals de Arabica-boon, bevatten al van nature minder cafeïne dan bijvoorbeeld Robusta-bonen. Dit verlaagt de cafeïne-inname iets, maar maakt het niet volledig cafeïnevrij.
  2. Je manier van koffiezetten aanpassen: Korte brouwmethoden, zoals espresso, bevatten minder cafeïne per milliliter dan langere zetmethodes zoals filterkoffie. Je krijgt wel een geconcentreerde smaak, maar met minder totale cafeïne per kopje.
  3. Cafeïnevrije koffiebonen kopen: De gemakkelijkste manier om cafeïnevrije koffie te drinken is om al decafeïnerende koffiebonen te kopen en deze zelf te malen.

Zelf cafeïnevrij maken, zoals met de Swiss Water- of CO₂-methode, is thuis eigenlijk niet mogelijk omdat deze processen gespecialiseerde apparatuur en stoffen vereisen die alleen in professionele omgevingen worden gebruikt.

Cafeïnevrije koffie samenvattend

Wie graag cafeïnevrije koffie wil drinken, die is gemaakt zonder chemicaliën, kan kiezen voor Nescafé, Beukenhorst koffie, Illy en Marcafè. Misschien zijn er nog wel meer koffiemerken die werken met de watermethode. Wie er nog meer weet, is welkom om ze te delen in de comments hieronder.
Pin voor later
decaf koffie

Leestip

Vergelijkbare berichten

6 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *