Koffiejuffrouw: het verhaal achter het bedrijf!

koffiejuffrouw

Op een zonnige dag zaten Linda, Brigitte, Henk-Jan en Pieter op hun dakterras koffie te drinken. Ze kletsten na over hun vakantie in de VS, over werk, koffie en je passie volgen.

Zo ontstond het idee om in Nederland koffieabonnementen aan te gaan bieden. Bij een koffieabonnement krijg je bijvoorbeeld maandelijks verse koffiebonen thuisgestuurd. En ze noemden hun bedrijf Koffiejuffrouw!

Ik vond dat een gezellige naam, en ik was nieuwsgierig naar het verhaal achter Koffiejuffrouw. Dus mailde ik hen met de vraag of ik ze mocht interviewen.

Hier onder lees je het resultaat!

Over de dames achter Koffiejuffrouw

Linda en Brigitte zijn veertigers. De een samenwonend, met vier kinderen. De ander getrouwd, met één dochter. Linda is kunstenaar en Brigitte communicatiespecialist. Naast lesgeven, schilderen en schrijven delen ze een passie voor koffie.

Interview over Koffiejuffrouw!

Wanneer dronk je je allereerste kopje koffie: hoe oud was je toen?

Linda dronk haar eerste kopje koffie op haar twaalfde tijdens een vakantie. Ze was iets te jong. Ze vond koffie bitter en vies, en vond appelsap veel lekkerder. Brigitte nodigde altijd vriendinnen uit om koffie te komen drinken, maar dronk dan zelf thee. Koffie was lange tijd niet aan haar besteed. Met haar man kwam ook de espressomachine in haar leven. En toen was het goed.

Is je koffiesmaak veranderd sinds dat eerste kopje? Zo ja, hoe? 

Ja natuurlijk. Onze smaakpapillen zijn inmiddels zodanig ontwikkeld dat we de smaakverschillen kunnen onderscheiden.

Wat betekent koffie voor jullie? 

Koffie is een traktatie, een echt verwen-moment op de dag. Allebei drinken we het liefst 's ochtends koffie. Inmiddels betekent koffie nog meer voor ons: namelijk Koffiejuffrouw, ons bedrijf.

Wat zijn voor jullie de 5 kenmerken van een goed gezet kopje koffie? 

  1. Vers gebrande bonen
  2. Zelf gemalen
  3. Juiste maalgraad
  4. Goede temperatuur (geen kokend water dus!) 
  5. Met aandacht gezet. Dat proef je!

Smaken verschillen: dus hoe zorg je dat iedereen de koffiebonen van Koffiejuffrouw lekker vindt? 

Iedereen tevreden stellen is lastig. Maar via het abonnement leer je juist hoe leuk het is dat er zoveel verschillende smaken zijn. Een van onze ‘fans’ vertelde dat ze soms wat moet wennen aan een hele bijzondere koffie, maar dat ze het uiteindelijk altijd lekker vindt. Proeven kun je echt leren.

Hoe zet je thuis koffie? Met welk apparaat, en met welke koffiebonen? 

Vanwege de koffiebonenabonnementen proeven we veel verschillende bonen. Toch hebben we natuurlijk wel voorkeur. We houden erg van Zuid-Amerikaanse koffie, het is zacht en geurig en vaak chocolade-achtig. En qua zetmethode zijn we allebei weg van filterkoffie, gewoon opschenken zoals oma vroeger deed. Of met een cafétière.

Vanwaar de naam Koffiejuffrouw? Waarom bijvoorbeeld niet Koffiemeneer?

We filosofeerden over thuis kofie zetten, op kantoor, verzorgen, anderen blij maken met lekkere koffie. Al associërend riep Brigitte opeens: 'Koffiejuffrouw!' De eerste ingeving was meteen de beste. Ze is gek op woordspelingen en verbetert iedereen continu qua taal…

Betalen abonnees ook verzendkosten aan koffiejuffrouw? 

Ja.

Hoe bepaal je of een (lokale) koffiebrander geschikt is voor koffiejuffrouw? 

Wij letten op passie voor hun ambacht, en of ze veel weten van de boeren waar ze bonen van kopen. Daarom werken we graag met kleine koffiebranderijen. Zij nemen vaak af bij kleinschalige plantages. En die werken bijna altijd biologisch verantwoord, omdat er gewoon geen geld is voor pesticiden.

Die lokale koffiebranders: bezoeken jullie die? 

Jazeker! Dat is een van de leukste bezigheden. Lekker kletsen met mensen die net zo gek zijn op koffie als wij. En heerlijke koffies proeven.

Wat onderscheidt de koffiebonen van Koffiejuffrouw van de beste, meest luxe koffiebonen in de supermarkt? 

Supermarktbonen zijn bijna altijd melanges. Van robustabonen en arabicabonen. En die zijn ook nog weer van verschillende kwaliteit.

Wij verkopen alléén arabicabonen van topkwaliteit van één enkele plantage. De zogenoemde single estate-bonen. Deze bonen zijn dus niet vermengd met bonen van andere plantages. 

Je kunt het vergelijken met wijn.

Welk koffiezetapparaat kunnen jullie aanraden aan koffiedrinkers? 

Hou je van filter en gemakkelijk? Dan raden we een eenvoudige Cafétière of de geweldige Moccamaster aan.

Voor espressodrinkers is de keuze veel groter en erg afhankelijk van het budget. Maar als mensen advies willen, mogen ze een mailtje sturen, dan krijgen ze een advies op maat. Hoe dan ook, goede koffie uit welk apparaat dan ook, valt of staat met verse koffiebonen.

In jullie webshop verkopen jullie electrische- en hand koffiemolens. Maakt hand of elektrisch nog uit voor de smaak en het eindresultaat? 

Nee voor de smaak maakt het zeker niet uit. De instelling moet natuurlijk goed zijn. Voor espresso maal je heel fijn en voor filter wat grover. Elektrisch gaat dat wat sneller, maar met de handmolen is het een fijn mindful-momentje.

hario drip

Waarom heeft de Hario Buono Drip Kettle zo'n aparte tuit? Beïnvloedt dat ook de smaak? 

Met deze speciale ketel van Japans design kun je heel precieze, ronddraaiende bewegingen maken bij het opschenken, zodat je het filter niet raakt. Dat geef een beter resultaat.

Wat vinden jullie van de Senseo?

Tsja…. We begrijpen het gemak van het apparaat. En het heeft Nederland klaar gemaakt voor de volgende stap in koffiebeleving. Dus dank je wel Senseo! Maar de Senseo-koffie vinden wij niet lekker. Het is een soort gruis, en vlak van smaak.

Wat maakt jullie koffieabonnement anders dan bij andere aanbieders? 

Wij laten de koffiebonen in de originele verpakking van de branders. Zo voorkomen we dat er zuurstof bij komt waardoor smaak- en geurstoffen verloren kunnen gaan. Daarom ontvangen Koffiejuffrouw abonnees de koffiezakken in een doosje, geleverd door een pakketdienst.

We leveren ook aan bedrijven: Koffiejuffrouw is terug op kantoor! Op de plek waar mensen zoveel tijd doorbrengen wil je toch ook goede koffie.

Wil je meer weten of Koffiejuffrouw?

Bezoek dan hun website koffiejuffrouw.nl

Op hun Facebookpagina plaatste Koffiejuffrouw onderstaande video over koffie! Erg leuk om te zien!

Neem nu een gratis emailabonnement op Koffiezettertje!

Emailabonnement op Koffiezettertje

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *