Hoe koffiezetten in de horeca veranderde
In een lunchroom in het plaatsje Terborg hebben ze het nog: een grote koffiekan met koffie. Als je koffie bestelt dan pakken ze die kan met koffie en schenken ze een kopje voor je in.
In de film Frankie and Johnny met Michelle Pfeiffer en Al Pacino zie je de ouderwetse koffiekan prachtig in beeld:
Links zie je een vermoeide Michelle Pfeiffer, rechts haar collega, achter de koffiekannen! Daarmee gaan ze het restaurant rond om mensen koffie bij te schenken.
Maar anno 2018 is de ouderwetse koffiekan in vrijwel alle horeca verdwenen. In plaats daarvan wordt de koffie gezet met professionele apparatuur.
Van koffiekan naar volautomatische koffiezetapparaten
Door de komst van professionele koffiezetapparaten in horeca vind ik wel dat de koffie er meestal lekkerder op is geworden. Want zo’n kan koffie leverde soms koffie op die ik niet zo lekker vond. En ik vroeg me ook wel eens af hoe lang die kan daar al zo had gestaan…
Door de nieuwe apparaten wordt elk kopje koffie vers gezet. En dat vind ik toch wel een groot voordeel.
De koffiezetapparaten in horeca onderscheiden zich van koffiezetapparaten die je thuis gebruikt op de volgende manieren:
- Je kunt er veel meer kopjes koffie mee zetten.
- Ze zijn geschikt voor intensief gebruik.
- Ze hebben prijzen waarvan je je wild schrikt ; )
Bron afbeelding: Horecarama |
Professioneel koffiezetten
Je zou denken dat iedereen makkelijk lekkere koffie kan zetten dankzij professionele koffiezetapparaten. Maar anno 2018 bestaat het beroep van barista niet voor niets. De ene koffiezetter is niet de andere. Je kunt als barista zelfs prijzen winnen voor hoe jij de koffie zet. Dus ondanks de volautomatische koffiezetapparaten behoudt koffie in horeca dus toch een stuk individualisme. En kunnen restaurants zich dus onderscheiden met hun speciale, hopelijke extra lekkere koffie.
Leestips
- Wat kost een kopje koffie in een restaurant
- Uitgestelde koffie.
- Koffie met een likeurtje
- BTW op koffie
Welk type koffie drink jij het liefst?