Uitgestelde koffie: wat is het en waar kun je het bestellen?

uitgestelde koffie

Toen ik voor het eerst over uitgestelde koffie las dacht ik:

'Wat is dat? Is dat koude koffie? Koffie waarbij je het hebt uitgesteld om 'm op te drinken? Dat lijkt me niet zo lekker!'

Wat is Uitgestelde koffie?

Maar uitgestelde koffie is een kopje koffie dat je voor iemand anders besteld. Voor een onbekende die later op de dag zin heeft in een kopje koffie, maar dat niet kan betalen. Je betaalt als het ware van tevoren een kopje koffie voor een onbekende! Dat is de gedachte achter uitgestelde koffie. Een vriendelijk gebaar, een Random Act of Kindness.

Mooi toch?

En wat een makkelijke manier om iets voor een ander te doen!

Wie bedacht uitgestelde koffie?

Het idee is niet Nederlands. Het komt oorspronkelijk uit Napels. Daar bestellen mensen koffie, en arme mensen halen die later op. Het heet daar Caffe Sospeso. Ze hadden het daar al naar de Tweede Wereldoorlog!

Waar kun je uitgestelde koffie bestellen?

Op de website uitgesteldekoffie.nl vind je meer informatie. Maar nog veel leuker: je vindt daar ook een lijst met restaurants, koffiehuizen waar je deze koffie kunt bestellen! Het is een handig overzicht op Google Maps, met daarop de locaties aangegeven.

De dichtstbijzijnde plek waar ik deze lieve koffie kan bestellen zit in het grensplaatsje Dinxperlo, 17 kilometer verderop. Eigenlijk raar dat het in zo'n dorpje is, maar in de stad Doetinchem nog niet.

Shame on Doetinchem!

N.B. er is ook een facebookpagina voor uitgestelde koffie.

Wie bestelt zo'n uitgestelde koffie?

Ik ben trouwens wel benieuwd wie daadwerkelijk een kopje 'uitgestelde koffie' besteld. En dan bedoel ik niet degene die dat kopje koffie betáált, maar degene die het gratis vraagt. Dat lijkt me nog best lastig.

En hoe ziet iemand van de bediening of die persoon het ook echt niet kan betalen? Dat lijkt me best ongemakkelijk. Een kopje koffie kost gemiddeld zo'n 2 euro.

Stel je kunt geen kopje koffie kopen in de horeca. Voel je je dan wel op je gemak om zo'n gratis kopje koffie te bestellen?

Aan de andere kant: anders heeft de gulle gever voor niks een gebaar gemaakt.

N.B. Ik vind dit ook wel iets voor de Hema, maar helaas hebben die het niet.

Leestip: Wat kost een kopje koffie in een restaurant?

Heb jij weleens koffie voor iemand gekocht? Of juist gevraagd voor jezelf?

Vergelijkbare berichten

11 reacties

 1. Ze hadden het al naar de tweede wereldoorlog? Hebben ze een tijdmachine? 😉

  Wat ik begrepen heb was het idee vooral dat de koffie voor zwervers was (die zijn vaak wel te herkennen, en als café-medewerker ken je op een gegeven moment de zwervers in de buurt wel volgens mij 😉 ). Helaas is een tijdje terug in het nieuws geweest dat cafés het geld vooral in hun eigen zak steken. Het idee is goed, de uitvoering blijkbaar wat minder.

 2. Ja, is het ook. Geen idee of dat overal zo is, volgens mij ging dat vooral over Utrecht. In plaatsen zoals Napels, waar ze het al zo lang doen, zal het waarschijnlijk beter werken omdat iedereen het fenomeen kent.

 3. Bij ons is et een broodjeszaak, doe het als Kerstgedachte had. Binnen 10 dagen waren er zóveel broodjes gedoneerde, dat ze de bonnen niet meer kwijtkonden....
  Het komt van het idee "pay it forward" vooral uit de USA. Er is ook een film over, als ik me goed herinner. Zij die het goed hebben, kopen een kop koffie, en "one to pay it forward".
  Omdat jij het op dit moment goed hebt, kun je delen met een ander, die het wellicht minder heeft. Ik ga die film nog opzoeken.
  Ik ben erg bezig (gezien de toename in inkomens kloof) met "wat kun je doen voor een ander"? En niet om "straks" wat terug te krijgen, maar om te weten dat niet alleen jij/ik profiteer van mijn/jouw goede situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *