Kopje koffie buiten de deur: wat wordt er aan je verdiend?

wat kost een kopje koffie in een restaurant?

Een kopje koffie buiten de deur is een stuk duurder geworden dan toen ik deze post schreef in 2014.

Kopje koffie in horeca

Destijds was de gemiddelde prijs van een kopje koffie in de horeca 2 euro. Het goedkoopste kopje koffie in horeca in de Achterhoek dat ik toen kon vinden was 1,80. Het duurste kopje koffie in 2014 was bij de V&D: daar kost een kop koffie maar liefst 2,35. 'En dan moet ik hem nog zelf halen bij de balie ook!' schreef ik er enigszins verontwaardigd bij.

Wat kost een kopje koffie in een restaurant en hoeveel winst maken ze?

Daar was ik wel benieuwd naar! In het boek No nonsense espresso zetten ze op een rij.

Kostprijs per kopje koffie in horeca

 • Inkoop koffie 9 tot 11 cent
 • Afschrijving koffieapparaat 3 tot 5 cent
 • Onderhoud machine 3 tot 5 cent
 • Suiker 1 cent
 • Overig (personeel) 10 tot 20 cent
 • Totaal 26 tot 45 cent

Op z'n duurst kost een kopje koffie een horeca gelegenheid dus 45 cent. Met een gemiddelde prijs van 2 euro per kopje koffie is dat dus een winst van 1,50 per kopje koffie. Niet slecht lijkt me!

Je zou er spontaan van thuis blijven en zelf koffie maken.

Kostprijs per kopje koffie in restaurant 2024

De afgelopen 10 jaar werd een kopje koffie in een restaurant elk jaar 3% duurder. Maar tussen 2021 en 2022 werd koffie in horeca maar liefst 8 procent duurder! Dat kwam door inflatie, de oorlog in Oekraïne en de stijging van energie- en grondstofprijzen. Nu ligt de prijsstijging weer 'netjes' op 3%.

Volgens voedselanalist Sebastiaan Schreijen van de Rabobank was de kostprijs van een kopje cappuccino ± 30 tot 80 cent in september 2022. Horeca kan daar dus goed winst op maken.

Wat kost een kopje koffie in een restaurant in 2024?

Vrijwel alles is duurder geworden, dus ook de prijs van een kopje koffie in horeca. De koffie in het Hema restaurant en de koffie bij Bakker Bart zijn duurder geworden. Ook vind ik steeds vaker het kopje waarin de koffie wordt geserveerd wel heel erg klein!

In september 2022 kostte een cappuccino gemiddeld 3 euro, en een kopje koffie gemiddeld 2,25. In september 2023 kostte een kopje koffie in de provincie Utrecht gemiddeld 2,20 maar in Gelderland kostte koffie in een restaurant gemiddeld 3,40! (Bronnen: Volkskrant, De Restaurantkrant en het AD)

De prijs van koffie in 2023 daalde met 6% ten opzichte van 2022.

Thuis koffie drinken versus een kop koffie in en restaurant

Afhankelijk van de manier waarop je koffie zet kun je flink besparen door gewoon thuis koffie te drinken in plaats van koffie in de horeca. Als je zoals ik koffie zet met een  snelfiltermaling met een koffiefilterapparaat, kost een kopje koffie 0,09 cent!

Uitgaand van de gemiddelde prijs van een kop koffie in een restaurant kan ik thuis maar liefst 11 kopjes koffie drinken voor 2,25!!!

De prijs van een kop koffie in de Achterhoek

Tegenwoordig drink ik mijn koffie niet meer zo vaak buiten de deur. Toen ik online op menukaarten keek voor de prijs van een kop koffie viel het me op dat die er vaak niet opstaat. Op menukaarten staan wel prijzen van lunch en ontbijt en dergelijke maar niet van drankjes. Toch vond ik bij bijvoorbeeld 't Onland de prijs van een kop koffie: 2,90. Maar op de websites van Bakker Bart, de Hema en LaPlace noemen ze weliswaar koffie, maar zonder prijskaartje!

Leestip

Uitgestelde koffie

Wat betaal jij gemiddeld voor een kopje koffie buiten de deur?

15 reacties

 1. In de optelsom hierboven wordt er niet berekent dat een horecabedrijf nog andere kosten heeft zoals de huur en belastingen. Ook melk staat er niet in, al zal dat qua kosten meevallen.
  Een kopje koffie thuis is en blijft natuurlijk veel goedkoper. Zo nu en ergens een kopje koffie drinken kan wel heel gezellig zijn. Zeker als je in leuk gezelschap bent.

 2. Helaas drink ik alleen thee. In de bibliotheek van Delft betaal ik voor een groot glas muntthee, honing, klein koekje 2,30
  Heel gezellige bibliotheek. Leuke verwennerij.
  Ik hoop dat er ooit weer eens een tijd komt dat ik een goede kop espresso zal gaan drinken.
  Zolang de cystes in de lever en de nier er zijn, blijf ik er van af.

 3. Die som is wel heel kort door de bocht genomen. Wat dacht je van de overheadkosten. Maar scoren doe je natuurlijk wel met je artikeltje...

 4. Daarbij is 9 tot 11 cent inkoop van koffie wel heel goedkoop. Ik weet niet waar jij je koffie drinkt, maar dat is veel te weinig. Inkoop van koffie per kopje is al gauw 18 tot 22 cent voor ECHT goede koffie. Personeelskosten liggen ook vele malen hoger. Misschien niet bij de V&D maar wel bij een echte koffiezaak. Een beetje Barista verdient al gauw 1900 bruto per maand.
  Uiteindelijk met alle andere kosten aan huur, belasting, energie, verzekeringen, onderhoud, faciliteiten, schoonmaak, investeringen, lening bank etc etc, kom je hooguit op een winstmarge in de eerste 5 jaar op slechts 10% uit.
  Beetje jammer dat je de horeca mensen hier als geldwolven neerzet... Voor oprecht en gastvrij werk en hard werk, mag best betaald worden. Ik weet zeker dat jouw kopje koffie thuis verreweg niet zo lekker smaakt als die van een echte Barista... 😉

 5. Als je puur naar de productie kosten kijkt en de vaste kosten niet meetelt, klopt het redelijk.
  Als je uitsluitend kopjes koffie verkoopt, moet je er heel wat wegzetten om er iets aan over te houden.

 6. Als mosterd na de maaltijd is het mooi dat de reacties zonder ondersteunende verwijzingen zijn terwijl het artikel dat wel heeft (namelijk naar no nonsence espresso).

 7. Beste Dolf, een maand te laat maar kon het niet laten te reageren. No Nonsence gaat niet op voor de horeca. De koffie bonen die ik gebruik in mijn restaurant zijn 5*, kosten zijn 34ct per kopje. Voor mijn ontbijt koffie apparaat gebruik ik 3* bonen en die zitten op 20ct het kopje. Ofwel 2 tot 3 (bijna 4) maal zo hoog als de kosten die No Nonsence aangeeft. Met een beetje ervaring in bedrijfsvoering zal je de reacties hierboven niet wegschrijven als niet ondersteund. Helaas is het niet zo zwart wit, niet zoals thuis een kop koffie zetten. In de 20 minuten die een gast zijn of haar koffie drinkt in mijn restaurant heb ik wel een voltallig personeel rondlopen, die 1 soms 2x langskomt om een re-fill aan te bieden. Dit wordt alleen afgewezen omdat het kopje koffie 2 euro kost, maar toch blijven ze zitten om te genieten van het uitzicht, de muziek en het glimlachende personeel. Je moet niet vergeten dat deze overhead kosten er altijd zijn. Alles wat je ziet, proeft, ruikt, voelt en hoort zit een prijskaartje aan.
  Lees anders deze berekening eens: http://www.telegraaf.nl/incoming/22228488/___Horeca_duur____.html

 8. In de supermarkt heb je ook verlichting, ventilatie, verwarming, radio, personeel en mooi uitzicht op het publiek dat voorbij loopt. Daar kan je meestal gratis een kopje koffie tappen uit de automaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *