Koffie servies

koffieservies
Koffie wordt gedronken in bekers, mokken, kopjes en glazen. Het is leuk als je een koffie servies hebt zodat de koffiekan past bij de kopjes en mokken.

Een koffie servies kan heel simpel zijn, of juist heel uitgebreid.

Servies voor de sier of dagelijks gebruik

Sommige mensen hebben hun servies alleen voor de sier. Zij zetten het bijvoorbeeld in een speciale vitrinekast, en gebruiken het eigenlijk puur op feestdagen. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat je servies minder snel stuk zal gaan of beschadigd raakt.

Anderen vinden juist dat een servies gebruikt moet worden en drinken dagelijks uit hun servies. Mijn man en ik kregen voor ons trouwen een mooi servies. Dat hebben we dagelijks gebruikt, met als gevolg dat er heel wat onderdelen missen. Door intensief gebruik brak of viel er nog wel eens wat...

Koffie servies: onderdelen

Een heel gemiddeld koffieservies kan bestaan uit:

 • Een koffiepot
 • 4 koffiekopjes
 • 4 schoteltjes
 • 4 koffiemokken
 • 1 suikerpot
 • 1 melkkannetje

Hoe de koffiekan verdween door de koffierevolutie

De laatste jaren zie je dat de rol van de koffiekan in een koffie servies kleiner wordt. Dat komt omdat bij bijvoorbeeld een koffiefilterapparaat standaard een koffiepot wordt bijgeleverd. Soms zelfs in de vorm van een soort thermoskan. Dan is de koffiekan dus eigenlijk overbodig. Of je moet de koffie helemaal geen overgieten in een mooie koffiekan.

Senseo en Nespresso maakten de koffiekan overbodig

Daarnaast is er nog een andere ontwikkeling ook wel de koffierevolutie genoemd. Dat is de komst van de Senseo in 2001 en de opkomst van Nespresso in 2005. Ook die maakten koffiepotten overbodig! Bij beide apparaten komt de koffie namelijk meteen in het kopje!

Koffie servies inspiratie op Westwing

Persoonlijk vind ik het erg jammer dat het koffie servies lijkt te verdwijnen. Want ik houd van serviezen!
Houd jij ook van mooie kopjes, mokken, schoteltjes en dergelijke? Kijk dan ook eens op Westwing. Daar kun je heerlijk rondneuzen tussen het mooie koffie servies.
koffie servies
Je vindt er onder andere antiek servies, oud-Romeinse stijl serives, brocante servies, Engels servies, Delfts blauw servies en Aziatisch servies!

Tip Top topje, koffie drink je uit een....

... kopje!

Wat mij betreft tenminste. En dan ook nog het liefst in een lieflijk bloemig kopje, met bijpassend kitscherig schoteltje. Als ik thuis ben neem ik 's ochtends altijd tien minuten koffiepauze, en balanceer dan op een dienblaadje een appel, een kopje koffie en een reepje kruidkoek.

En hoewel ik thee graag uit grote mokken drink, kan koffie uit een grote mok mij niet bekoren.

Trend: koffie in een grote kartonnen beker.

Latte Macchiato, Cappuccino, Espresso enz. Maar nergens smaakt de koffie zo lekker in, als in een kitscherig kopje vind ik.

Vintage kop en schotel

Op het moment is dit mijn lievelingskopje: met een kitscherige Engelse cottage er op. En terwijl ik mijn koffie drink, verbeeld ik mij dan dat ik het pad oploop en aanklop aan de deur. Dan word ik natuurlijk binnen genodigd door een pittoresk vrouwtje en krijg koffie en muffins. Of ik stel me voor dat het míjn huis is. Dan dwaal ik een witte broderie jurk door de rozentuin, met aan mijn arm een rieten mand gevuld met veldboeket.

koffie servies

En omdat het zo'n klein kopje is, kan ik drie keer koffie gaan 'halen' in de keuken bij mijn koffiezetapparaat, zonder dat ik ga stuiteren.

Is het niet prachtig? En kijk eens hoe mooi het schoteltje matcht met het kopje?! En al die pracht scoorde ik voor slechts 1 euro bij de kringloop.

Toch krijg ik die regelmatig zo geserveerd.

Een kopje koffie

Een koffiekopje is meestal gemaakt van keramiek, en onderdeel van een set! Een koffiekopje heeft aan één kant een soort lus, die je gebruikt om je kopje koffie vast te houden. Bij het kopje hoort een bijpassend schoteltje. Ik vind het leuk om die in de kringloopwinkels te zoeken. Hoe kitscheriger het kopje, hoe mooier ik het vind.

Kopje koffie met speciale tekst

Je hebt ook kopjes met speciale teksten. Zo heb ik een set van vier kopjes met daarin de namen van de seizoenen! En ik drink ook echt een kopje koffie uit het júíste kopje. Op het moment gebruik ik dus het kopje met daarin 'Winter'!

Ik heb ook kopjes gezien met:

 • Gefeliciteerd
 • Voor oma
 • Voor opa
 • Voor mama

Voor vaders heb ik ze nog niet gezien! Ik overweeg om kopjes met Gefeliciteerd er op te gaan sparen. Maar het lijkt me ook leuk om koffiekopjes met de dagen van de week er op te sparen. Helaas weet ik niet of die bestaan.

Speciale koffiekopjes

Een kopje koffie drinken kan heel specifiek zijn. Zo zijn er er speciale kopjes voor de koffiesoorten Espresso en Capuccino. Zelf drink ik altijd gewone filterkoffie. Ik heb dus geen speciale formaten voor mijn dagelijkse kopje koffie.

Leestip

Hoeveel servies heb je nodig?

Dus nou vraag ik me af: waaruit drink jij koffie? Uit een grote mok, of uit een kopje?

Vergelijkbare berichten

7 reacties

 1. Ik moet daar maar vooral níet gaan kijken, hahaha! Ik heb een kopjestik. Ik drink als ik decafe drink uit een mok, maar thee graag uit een mooie kopje (mét schotel) en uit een gietijzeren theepot. Daar geniet ik van!

 2. Ik ben een persoon die het zonde vind om haar servies in de kast te laten staan. Servies moet gebruikt worden anders koop je het voor niets. En het geeft een goede reden om weer mooi nieuw servies aan te schaffen als alles kapot is 😉 Laatst heb ik weer een pastel servies aan geschaft ik ben er erg blij mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *