Koffiefilter zakjes: welke maat moet je hebben? Update 2024

koffiefilters welke maat
Ik heb het regelmatig: dan sta ik in de supermarkt en wil koffiefilters kopen, en dan weet ik weer niet welke maat koffiefilter zakje ik moet hebben.

En vergis je niet: het juiste koffiefilter zakje is belangrijk! Want je kunt nog zulke lekkere koffiebonen hebben, als het koffiefilter niet goed is, zal je koffie minder lekker zijn.

Laten we om te beginnen eens op een rijtje zetten uit welke koffiefilter zakjes je allemaal kunt kiezen!

Soorten koffiefilter zakjes

Je heb koffiefilter zakjes die aan de onderkant taps toelopen zoals een ijshoorntje en filterzakjes die aan de onderkant plat zijn

 • Papieren filters
 • Plastic filters die je opnieuw kunt gebruiken
 • Stoffen koffiefilter zakjes, ook voor herhaald gebruik
 • Ronde koffiefilters
 • Bruine versus witte koffiefilters
Maar het allerbelangrijkst voor lekkere koffie is de vórm van je filterzakje! Die moet goed passen in jouw koffiezetapparaat.

Welke koffiefilter zakjes moet ik kopen?

Eigenlijk is het antwoord op deze vraag niet eens zo moeilijk: kijk gewoon naar de filterhouder van je koffiezetapparaat. Die heeft het antwoord. Een andere methode is de gebruiksaanwijzing van je koffiezetapparaat nakijken. Daarin staat waarschijnlijk ook de maat koffiefilter die je moet hebben.
De vorm van je koffiezetapparaat bepaalt het soort koffiefilter zakje dat je moet kopen. Het filterzakje moet de filterhouder helemaal vullen. Er moet dus geen ruimte over zijn aan de zijkanten, en het filterzakje moet ook niet te groot zijn.

Maar hoe weet je welke maat koffiefilter zakje je moet hebben?

Er zijn 4 standaard maten voor koffiefilters: 1, 2, 4 en 6. Op onderstaand plaatje zie je ze:
koffiefilter zakje welke maat

Maar vaak worden ook deze maten gebruikt: 101, 102, 104 en 106. Lekker verwarrend! Daarom hier onder even een handig overzicht:

 • 101 = 1
 • 102 = 2
 • 104 = 4
 • 106 = 6

Hoe weet ik of ik de goede soort gebruik?

Zoals ze in het Engels zeggen: 'The proof is in the pudding.' Maar in dit geval zit het bewijs van het juiste koffiefilter zakje in de koffie. Stel jezelf deze twee vragen:
 1. Is de koffie lekker?
 2. Zit er geen smurrie van de koffiebonen in je koffie?
Is het antwoord op beide: 'Ja'? Dan heb je het goede koffiefilterzak je te pakken!
koffiefilter
Melitta koffiefilter maat 102

 

Melitta koffiefilter maat 102
Melitta koffiefilter maat 102 is 16 centimeter breed
De koffiefilterhouder van mijn Moccamaster is 13 cm breed

Wat zeggen ze bij Melitta over de juiste maat koffiefilter?

Toen ik deze post over de juiste maat koffiefilter schreef, stuurde ik een mailtje naar Melitta met deze vraag:

'Beste heer, mevrouw hoe weet ik welke maat koffiefilter ik moet kopen? Ik weet dat het precies in mijn filterhouder moet passen. Is er een bepaald aantal centimeters van mijn filterhouder dat me kan vertellen welke maat filterzakje ik moet kopen? Hoe weet ik of ik maat 1, 2, 4 of 6 moet kopen?'

Melitta over de maat van een koffiefilter

Melitta: 'In de ‘kinderjaren’ van het filterzakje bestonden er nog geen filterkoffiezetapparaten. De koffie werd toen nog met de hand gezet. Men gebruikte toen de filterzakjes met formaat 101, 102 etc.

Deze formaten gaven aan hoe vaak er water opgegoten diende te worden, afhankelijk van de benodigde hoeveelheid koffie.

 • Filter formaat 101: 1 x water op de koffie schenken
 • Filter formaat 102: 2 x water op de koffie schenken
 • etc.

Het 1x systeem

In de jaren 60 ontwikkelde Melitta het 1x systeem. Met deze filters hoefde men slechts 1x water op te schenken. Het formaat van de filter was aangepast op de benodigde hoeveelheid koffie. Bijvoorbeeld formaat 1x4 voor 4 kopjes koffie, door 1x water op te schenken. Dit maakte het met de hand opschenken gemakkelijker.

 • 1x water in een 1x2 filter geeft 2 kopjes koffie,
 • 1x water in een 1x4 filter geeft 4 kopjes
 • etc.

Melitta hield de filters met formaten 100 etc in het assortiment voor consumenten die een filterhouder in deze maat hadden. De daarop volgende jaren werden meer en meer filterkoffiezetapparaten ontwikkeld. Op dat moment waren er alleen Melitta filterzakjes op de markt. De ene producent koos formaat 1x4 en de andere bijv. Formaat 102 voor de constructie van hun machine. Inmiddels gebruiken de meeste machines 1x4, omdat dit formaat het meest geschikt is voor het zetten van 8-10 kopjes met behulp van een koffiezetter (juiste verhouding water: gemalen koffie). '

Koffiefilterzakjes: de maat van je apparaat bepaalt de maat van je filter

Bij Melitta zeggen ze ook dat de maat van je koffiezetapparaat de maat van je koffefilterzakjes bepaalt. En dus niet het aantal kopjes koffie dat je wilt zetten.

Praktijkvoorbeeld

Ik heb dus een Douwe Egberts MoccaMaster waarmee ik dagelijks 3 kopjes koffie zet. Op basis van het aantal kopjes koffie zou ik een 1x2 filter moeten hebben. Maar volgens Melitta moet ik op basis van mijn koffiezetapparaat toch een 1x4 filter gebruiken.

Bedankt Melitta!

Ik ben blij met het uitgebreide antwoord van Melitta, en de moeite die ze hebben genomen om alle informatie op een rijtje te zetten!

Leestip

Lees hoe een huisvrouw koffiefilters uitvond, en zo het begin was van het bedrijf Melitta!

melitta benzBedankt Melitta!

Ik ben blij met het uitgebreide antwoord van Melitta, en de moeite die ze hebben genomen om alle informatie op een rijtje te zetten!

Koffiefilter zakjes kopen

Elke supermarkt verkoopt koffiefilters, maar ook de Hema verkoopt ze. En je kunt heel makkelijk online bij bijvoorbeeld Albert Heijn filterzakjes kopen.

Koffiefilter met tuit

Nathalie schreef in de comments onder deze post dat ze op zoek is naar koffiefilter houder met tuit (voor filter 1x6) om op een thermos te zetten. Een koffiefilter met tuit vind je bijvoorbeeld op sites voor kamperen! Zoals deze van vd Elzen caravans:

koffiefilter met tuit

Een koffiefilter met tuit voor op een thermoskan vind je ook bij bol.com maar daar zijn ze wel een stuk duurder:

koffiefilter met tuit

Samenvattend

De nummers van de verschillende maten koffiefilters vertellen hoeveel kopjes koffie je met dat filter kunt zetten:
 • 1 = 1 kopje koffie
 • 2 = 2 tot 6 kopjes koffie
 • 4 = 8 tot 10 kopjes koffie
 • 6 - 10 of meer kopjes koffie
De meest gebruikte koffie filter zakjes maten zijn 2 en 4. Let op: de onderkant van de filters 2 en 4 is even breed! Het verschil zit hem in de hoogte. Dus als je een filter in maat 4 hebt, kun je er 2,5 cm afknippen en dan heb je maat 2!
Je kunt in de gebruiksaanwijzing van je koffiezetapparaat zien welke maat filter wordt aangeraden voor jouw apparaat.

Volgens Melitta bepaalt de maat van je koffiezetapparaat de  maat van het filter dat je nodig hebt, en niet het aantal kopjes koffie dat je zet. De meeste koffiezetapparaten hebben een 1x4 filter nodig.

23 reacties

 1. Ik koop voor mijn simpele koffiezetapparaat altijd koffiefilters van maat 4. Die vouw ik aan alle kanten een klein stukje om. Zo heb je minder kans op een scheurend filter en drab in de koffie.

  Groetjes, VeggieMo

 2. Ik gebruik altijd 2 maten n.l 2 en 4. Als we maar met z'n tweeen zijn gebruik ik 2 en als er meer dan 4 kopjes wordt gezet gebruik ik 4. Ons bint zunig. De randjes vouw ik ook altijd om dan heb je geen kans dat het zakje inzakt of omkiept.

 3. Of je koopt Melita die vallen ook niet om. Ik was er zo flauw van de mijn filters zeker een paar keer per week omvielen en de koffie niet lekker was dat ik melita heb gekocht.
  Deze vallen niet om , zijn stevig en de koffie is lekker. Ik zou zeggen probeer het, en zijn er vergelijkbare maar goedkoper dan hoor ik het graag.

 4. Of je koopt Melita die vallen ook niet om. Ik was er zo flauw van de mijn filters zeker een paar keer per week omvielen en de koffie niet lekker was dat ik melita heb gekocht.
  Deze vallen niet om , zijn stevig en de koffie is lekker. Ik zou zeggen probeer het, en zijn er vergelijkbare maar goedkoper dan hoor ik het graag.

 5. > 101 = 1
  > 102 = 2
  > 104 = 4
  > 106 = 6

  Dit klopt niet. Ik heb net een originele Melitta 102 opgemeten: de schuine lengte is bijna 11cm, dus vrijwel exact zo groot als #4. Melitta 1x4 (en de filters 4 van andere merken) zijn ongeveer 1cm hoger; een 102 in de filterhouder van mijn koffiezetter blijft iets onder de rand, 1x4 steekt er zo'n halve centimeter boven uit.

 6. Voor mijn Philips passen alleen 1*2.
  102 en nummer 2 is te groot.
  Erg vervelend, want de supermarkt verkoopt deze niet.
  Alleen de blokker, maar die is dicht.

 7. Dat is inderdaad vervelend. Gelukkig kun je wel online bestellen bij Blokker. Bij mij in de buurt kun je zelfs bestellen bij de lokale Blokker en het daar dan zelf ophalen. Is dat misschien een oplossing voor jou?

 8. Bij de HEMA verkopen ze maat 0, de allerkleinste. Supermarkten hebben meestal niets onder maat 2.
  Wat bij mij in geval van te grote filterzakjes het beste werkt is het filter tevoren even nat maken. Dan klappen ze nog minder snel om dan een voorgevouwen filter en bovendien wordt de koffie beter gefilterd.

 9. Ik heb een klein koffiezet apparaat (maximaal 2 kopjes, ooit gekocht met DE-punten) hier past inderdaad nr.0 van de Hema in. Nu ben ik verhuisd en is er geen Hema in de buurt (laatst dus maar 5 pakjes gekocht). Ik kom hier bij de Spar wel Melitta nr.100 (geschikt voor Melitta Aromaboy) tegen. Na gezocht te hebben op internet lijkt de Aromaboy veel op mijn kleine apparaat. Dus waarschijnlijk zijn de Melitta nr.100 gelijk aan Hema nr.0. (Hema is wel iets goedkoper en koop ze niet bij BOL want dan betaal je 5x de prijs als van bij de Spar).

 10. Sinds kort hebben wij de Melitta koffiezetter mini met filter no 100. Ik heb drie vragen:
  1. weet iemand het verschil tussen filter 100 en 101?
  2. no 4 is tegenwoordig ook in een bamboe uitvoering. KOmt 100 en 101 ook in bamboe?
  3. weet iemand een filterhouder voor filters 100 of 101 voor wandmontage, dus om de filters in te bewaren?

 11. Ik ben op zoek naar een koffiefilter houder met tuit (voor filter 1x6) om op een thermos te zetten, weet iemand waar ik die kan kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *