Koffiefilters gebruik je om koffie te zetten met een filterapparaat

koffiefilters
Dit zijn mijn koffiefilters in mijn vintage koffiefilterhouder

Als ik 's ochtends mijn kopje koffie drink, dan drink ik filterkoffie. Gemaakt met mijn Philips Cucina koffiefilterapparaat en papieren koffiefilters.

Papieren koffiefilters

Koffiefilters zijn van papier en gebruik je in een koffiefilterapparaat. Maar koffiefilters zijn niet zomaar van willekeurig papier. Ze zijn gemaakt van speciaal papier dat bestaat uit hele kleine deeltjes. Daardoor laten de filters het water door, en houden het koffiedik tegen!

Een huisvrouw vond koffiefilters uit!

Zoals zoveel goede uitvindingen, werden koffiefilters ook uitgevonden door een (huis)vrouw! Op een ochtend in juli baalde Melitta Bentz zo van het koffiedik in haar kopje koffie, dat ze een vloeipapier uit het schoolschrift van haar zoon trok. Dat werd de voorloper van de huidige koffiefilter!

Melitta koffiefilters

Melitta's naam leeft voort, want wie kent niet de Melitta koffiefilters!

Net als ik dronk Melitta graag koffie met collega-moeders. Zij complimenteerden haar met haar lekkere koffie zonder koffiedik. Daarom vroeg Melitta een patent aan. En in december van dat jaar startte ze haar eigen moederbedrijf! Haar beginkapitaal was 73 cent. Ik vind het een prachtig en hoopvol verhaal!

Filtreerpapier

Koffiefilters zijn gemaakt van zogenaamd semipermeabel papier. Dat wil zeggen dat het 'half doorlatend' is. Het laat sommige stoffen door, en andere niet.

koffierfilter
Koffiefilter van dichtbij

Koffiefilterhouder

De uitvinding van filters leidde tot de uitvinding van de koffiefilterhouder. Ik kan alleen niet vinden wie die bedacht heeft! Ik heb zelf een leuke oranje, die aan de seventies doet denken. Je ziet hem in de linkerbovenhoek van deze post!

Koffie zetten met koffiefilters

Het grootste voordeel van koffie zetten met een koffiefilterapparaat is dat je zelf de sterkte van je koffie kunt bepalen. Je gebruikt daarbij filterkoffie. Douwe Egberts Roodmerk wordt het meest gedronken.

Je kunt op twee manieren koffie zetten met filters:

1. Handmatig koffie zetten

Handmatig koffie zetten met een koffiefilter is het goedkoopst. Je hebt er voor nodig:

  • Een kan
  • Plastic koffiefilter en filterzakje
  • Of een permanent koffiefilter: dan heb je geen papieren filters meer nodig

Bij de Blokker kun je voor een paar euro een plastic koffiefilter kopen.

2. Elektrisch filterapparaat

Het elektrische filterapparaat werd ruim 40 jaar geleden uitgevonden. Het voordeel is dat je er niet meer bij hoeft te blijven staan. Zo'n apparaat moet koffie in maximaal zes minuten kunnen zetten.

Koffie zetten met een elektrisch filterapparaat begint met een stoot water. Als je het apparaat aan zet wordt het water opgewarmd, en als het goed is komt het met een minimumtemperatuur van 92-96 graden op de koffie!

Hoe hoger het wattage van een filterapparaat hoe beter.

Soorten koffiefilters

Ik heb wel eens in de supermarkt gestaan om filters te kopen. En vervolgens bleken er allerlei verschillende maten te zijn! Afhankelijk van je koffiefilterapparaat heb je namelijk een andere maat koffiefilter nodig. Inmiddels weet ik dat ik een gemiddelde maat filter nodig heb.

Bruine en witte

Afgezien van het formaat heb je ook filters in verschillende kleuren: bruine en witte. De witte ogen lekker fris vind ik. Maar ik heb meestal bruine filters.

Goedkope en dure

Het meest bekend zijn de Melitta koffiefilters. Maar ik koop meestal een huismerkvariant. Ik weet eigenlijk niet of koffie uit duurdere filters lekkerder is of niet.

Koffiepads

Koffiepads zijn natuurlijk eigen geen echte koffiefilters. Maar ergens toch ook weer wel! Een koffiepad is eigenlijk een filter in een ronde vorm, met de koffie er al in. Dus ik wou hem toch even noemen.

Waar koop je koffiefilters?

Papieren koffiefilters zijn bij alle supermarkten te krijgen. Maar ook wel bij de Blokker bijvoorbeeld. Je kunt ook online je filter kopen. Zo hebben ze bij bol.com een geweven koffiefilter voor maar 5,99.

Creatief met koffiefilters

Overigens lenen koffiefilters zich heel goed voor allerlei knutselactiviteiten! Ze worden bijvoorbeeld ook veel gebruikt voor kindertraktaties. Een hele bekende is Beertje Paddington van een koffiefilter. Op de filter wordt het gezicht van Beertje Paddington getekend. En de hoed is van karton.

koffiefilter beertje paddington

Andere knutselideeën met koffiefilters zijn: vlinders maken en bloemen maken.

Permanent koffiefilter Blokker

Wie duurzaamheid belangrijk vindt, kiest voor een herbruikbare koffiefilter. Dat wordt ook wel een permanente koffiefilter genoemd. Bij Blokker vind je diverse varianten, zoals deze:

permanent koffiefilter blokker

Of deze:

permanent koffiefilter blokker

Of deze bij de Blokker:

permanent koffiefilter blokker

De Action verkoopt geen permanent koffiefilter.

Wat voor soort filters gebruik jij? Merk je verschil tussen dure en goedkope filters?

Lees ook onze post over hoe je de juiste maat koffiefilter kiest!

Vergelijkbare berichten

8 reacties

  1. Ze bevallen vast goed Jantine, als je een stapel hebt gekocht. Ik vraag me altijd af wat het verschil is met de duurdere koffiefilters! Zouden die bijvoorbeeld efficiënter water door laten druppelen of zo?

  2. Plastic geeft bepaalde (in kleine hhoeveelheden ) giftige stiffen af, zeker als je deze daagelijks gebuitk ,niet zo'n goed idee,Zelfde geldt voor alle kunstoff gemaakte koffiezetapparaten...

  3. Thuis hebben we een Dolce Gusto maar in de camper gebruiken we een klein koffiezetapparaatje. Daar heb ik van die lieve kleine Melitta filterzakjes voor. Ik had ook nog een paar goedkope huismerk filters mee. Die Melitta filters hebben van die aroma gaatjes. Ik dacht toch echt verschil te proeven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *