Wat is een espressomachine? Wat is het verschil?

Wat is een Espressomachine

Overweeg jij de aanschaf van een espressomachine? Maar vraag je je af: wat is een espressomachine nou precies, en wat onderscheidt dit apparaat van andere koffiezetapparaten?

Lees het nu!

Wat is een espressomachine?

Met een espressomachine kun je espresso maken. Duh. Maar wat een espressomachine onderscheidt van andere koffiezetapparaten is dit:

'In een espressomachine wordt water tot ten minste 90°C verwarmd en bij een druk van ongeveer 900 kPa (9 bar) door 7-10 gram fijn gemalen koffiebonen geperst. Door dit proces wordt de smaak maximaal uit de koffie onttrokken.' (Bron: Wikipedia)

Het grootste verschil met 'gewone' koffiezetapparaten is de 'druk'. Want een koffiefilterzetapparaat verwarmt het water tot tussen de 92 en 96 graden. Warmer wil je niet! Want als het water bijvoorbeeld 100 graden wordt, dan word je koffie bitter!

Espressomachines: 3 soorten

Er zijn best veel soorten espressmachines! Hieronder een overzicht van de simpelste tot de machines die meer inspanning van jouw kant vragen.
 1. Een koffiecupmachine. Het grote voordeel  is dat er niets mis kan gaan. Je doet er een koffiecup in, drukt op de knop en voila. Je hebt espresso.
 2. Een volautomaat. Bij dit type espressomachine kun je alles instellen. Denk aan de mate waarin je de koffiebonen gemalen wilt hebben, en hoeveel water je wilt gebruiken. Bij sommige apparaten kun je ook nog automatisch melk laten opschuimen.
 3. Een halfautomatische/ pistonmachine. Bij dit type espressomachine moet je alles zelf doen. Deze methode is het meest werk, maar kan daardoor ook juist het leukst zijn. Het is net wat je het fijnst vindt.

Espressomachine test Consumentenbond

De meest recente espressomachine test van de Consumentenbond was in januari 2021! Als beste uit de test kwam.
 • Beste koop koffiecupmachine: Krups
  Dolce Gusto Infinissima KP173B grijs
 • Beste koop volautomaat: Philips
  EP2224/40
 • Beste koop halfautomaat: Tristar
  CM-227
Voor de Beste uit de test verwijs ik graag naar de website van de Consumentenbond. Je vindt daar uitgebreide testinformatie over de beste espressomachines.

Wat is een espressomachine? Samenvattend

Het antwoord op de vraag 'Wat is een espressomachine?' is dat het een koffiezetapparaat is dat gekenmerkt wordt door de hoge druk waarmee het water door de koffiebonen wordt geperst.
Je hebt espressomachines die net zo simpel werken als een Senseo, en je hebt ingewikkelder machines.

Leestips

Wat voor soort koffiezetapparaat gebruik jij?

Vergelijkbare berichten

3 reacties

 1. Mijn goede vriend Jan was fanatiek koffiefan: hij had een Vibiemme Domo Bar waarmee hij lekkere espresso maakte. Altijd als ik op bezoek kwam moest ik het nieuwste bonenmengsel proeven. Zelf had ik geen behoefte aan zo’n ingewikkeld apparaat maar ik waardeerde wel een goede espresso, bijvoorbeeld bij Van Rossum in Zutphen.
  Na Jans overlijden erfde ik zijn espressomachine. Het heeft maanden geduurd voor ik in staat was om een drinkbaar bakkie kon bereiden. Nu gaat dat prima dankzij de bonen die ik bij Roemar in Deventer koop. Het leuke is dat je bij Roemar een blikje koffie met statiegeld koopt. Het enige afval dat overblijft is de koffieprut die in de plantenbak gaat.
  Maar mijn eerste kopje ‘s morgens is filterkoffie, en de tweede ook. Maar na de lunch is een espresso heerlijk. En dan denk ik altijd aan mijn goede vriend Jan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *